Kruche tartaletki z budyniem i granatem

Deser z całkiem tych niedietetycznych ale czasami trzeba. Wykorzystałam ten przepis na kruche babeczki i dokładnie z tych samych składników zrobiłam kruche tartaletki z budyniem i owocami. Niby to samo a jednak efekt całkiem inny. Zapraszam.




Kruche tartaletki z budyniem i granatem

ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
budyń:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii
dodatki:
  • dowolne owoce u mnie granat
  • cukier puder
  • listki mięty



Budyń oczywiście można zrobić sklepowy, z torebki. Ale można także przygotować go samemu. 

Cisto: Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki trochę większe niż otwór foremki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki do mini tartaletek. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki.

Budyń: Albo z torebki ze sklepu, albo według powyższego przepisu, czyli: mleko zagotowujemy z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej wanilii oraz masła. Wyjmujemy wanilię dodajemy przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący.

Jeszcze ciepłym budyniem wypełniamy ciasto w foremkach. Pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia. Na wierzch budyniu układamy dowolne owoce, listki mięty, posypujemy cukrem pudrem. 


1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger