sobota, 2 maja 2015

Kruche babeczki z budyniem

W zeszłym tygodniu w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie miałam wziąć udział i piec babeczki z budyniem, ale tak się złożyło że nie zdążyłam opublikować swojego postu w obowiązującym terminie. Dlatego jak to sie mówi "co się odwlecze to nie uciecze" dzisiaj prezentuje wam przepis Pawła i Magdy z bloga Chleby info i ich babeczki nadziewane z budyniem. Zapraszam. 



Kruche babeczki z budyniem

ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
budyń:
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli ktoś lubi słodkie)
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii



Budyń oczywiście można zrobić sklepowy, z torebki. Ale można także przygotować go samemu. 

Cisto: Zagniatamy ciasto z powyższych składników. Wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką krążki. Wylepiamy nimi wysmarowane wcześniej tłuszczem i wysypane mąką foremki. Zostawiamy oczywiście po jednym krążku na każdą babeczkę do przykrycia od góry. Na czas przygotowania budyniu chowamy je w chłodne miejsce lub do lodówki.

Budyń: Albo z torebki ze sklepu, albo według powyższego przepisu, czyli: mleko zagotowujemy z dodatkiem rozciętej i roztłuczonej wanilii oraz masła. Wyjmujemy wanilię dodajemy przesianą mąkę mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita masa zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy jedno po drugim żółtka naprzemiennie z cukrem. Ucieramy aż wszystko się połączy, a budyń będzie gęsty i błyszczący.

Jeszcze ciepłym budyniem wypełniamy foremki. Nie możemy go dodać za dużo, bo nam wypłynie podczas pieczenia. Przykrywamy pozostawionymi krążkami i szczelnie zaklejamy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w foremkach do wystygnięcia, a potem odwracamy i posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz