czwartek, 16 kwietnia 2015

Polędwiczka wieprzowa po chińsku

Gdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej.  



Polędwiczka wieprzowa po chińsku
  • polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 grzyby mun
  • marchew
  • brokuł
  • makaron sojowy opakowanie 100g
  • cebula dymka
  • olej sezamowy
  • 1-2 łyżeczki sosu ciemnego sojowego
  • makaron sojowy opakowanie
  • olej do smażenia



Pokrój mięso w grube plastry. Następnie zamarynuj w sosie sojowym, oleju sezamowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj. 
Marchewkę pokrój w cienkie zapałkę, paprykę w paski, cebule posiekaj w piórka a brokuła w różyczki. Grzyby mun zlej wodą, namocz przez 30 min, następnie ugotuj. Pokrój na paski. 
W woku rozgrzej olej. Kawałki mięsa usmaż, aż nabiorą rumianego koloru przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Na patelni na olej włóż marchew, cebulę, paprykę, brokuła, grzyby mun. Smaż kilka minut na dużym ogniu metodą stir-fry. 
Makaron sojowy zalej wrzątkiem, przykryj na 3 minuty, odcedź. Makaron dodaj do patelni, wymieszaj, dopraw wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym. Na koniec dodaj mięso, smaż razem przez chwile.  Dopraw do smaku. Ja zazwyczaj doprawiam olejem sezamowym. Gotowe posyp posiekaną dymką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz