środa, 22 kwietnia 2015

Curry z kurczakiem, jarmużem i ananasem

Sezon na jarmuż trwa, a z nim czas na szybkie, pyszne, dania. Tym razem curry, czyli danie, które robi się mega szybko, nie trzeba mieć dużo specjalnych, orientalnych składników, wystarczy tak naprawdę to, co się ma w domu. Jest aromatyczne i po prostu pyszne. Polecam. Porcja na 4 osoby.



Curry z kurczakiem, jarmużem i ananasem
  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g jarmużu
  • cebula
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • mała papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml wywaru drobiowego 
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • szklanka ananasa z puszki
  • łyżeczka przyprawy indyjskie curry (lub więcej)
  • chilli w płatkach w młynku do smaku (albo zwykłe mielone chilli)
  • 200 g ryżu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • natka pietruszki albo kolendra



W czasie, gdy będziemy przygotowywać curry ugotować na sypko ryż. Piersi pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę, pora, chilli i czosnek drobno posiekać. Jarmuż opłukać, oderwać zielone liście od twardych części. Ananasa z puszki pokroić na niewielkie kawałki.
W garnku na oleju zeszklić cebulę, pora, dodać piersi z kurczaka, smażyć przez kilka minut. Dodać jarmuż, smażyć chwilę, następnie dołożyć czosnek, chilli i smażyć wszystko przez kilka minut. Wlać bulion, dodać kawałki ananasa, doprawić solą, pieprzem, indyjskim curry i chilli, smażyć 2 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, wymieszać, gotować przez około 5 minut. Do smaku można dodać też 2-3 łyżki sosu z puszki z ananasa. Doprawić chilli i indyjskim curry wg smaku.
Podać na talerzu z ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz