Sernik nowojorski Nigelli

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Przed świętami pojawią się przynajmniej jeszcze dwie propozycje, ale dzisiaj dzielę się z wami przepisem na najdelikatniejszy sernik jaki jadłam i zrobiłam. To sernik nowojorski, czyli New York Cheesecake. Przepis zaczerpnęłam od słynnej Nigelli zmieniając tylko odrobinę proporcje. Wyszedł pyszny, pulchny, delikatny. Kąpiel wodna przy pieczeniu czyni cuda. Polecam.



Sernik nowojorski

spód:
  • 165 g ciasteczek digestive lub herbatników (użyłam ciemnych pełnoziarnistych)
  • 90 g margaryny lub masła
masa:
  • 1 kg serka trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 240 g cukru
  • łyżka mąki pszennej tortowej
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • skórka starta z cytryny
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
polewa:
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru



Ciastka lub herbatniki rozdrobnić bardzo drobno albo za pomocą blendera albo w woreczku przy pomocy wałka. Masło roztopić. Rozdrobnione ciastka połączyć z roztopionym masłem i wyłożyć masą dno tortownicy. tortownice (u mnie 25 cm) dokładnie z zewnątrz owinąć parokrotnie, szczelnie folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Całość wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przygotować masę serową. Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Zmiksować przez ok 2 minuty. Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wmieszać w masę mąkę, dokładnie aby wszystko się połączyło. Masę wlać na schłodzony spód.
Tortownice włożyć do większego naczynia najlepiej żaroodpornego. Zagotować dużą ilość wody. Ostrożnie wlać do naczynia wrzątek do połowy wysokości tortownicy, ale tak by nie nalało się nam do tortownicy z ciastem. Wstawić do piekarnika i piec 70-80 min. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. 
Gdy jest gotowy piekarnik wyłączyć a sernik pozostawić w nim na 1 godzinę, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zdjąć obręcz i posmarować polewą, czyli wymieszaną śmietaną z cukrem. Wstawić sernik na noc do lodówki. 




6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger