Okrągłe chałki

Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie. Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach, które de facto są żydowskimi challah i ten właśnie pomysł podsunęłam autorom Wypiekarni, zaakceptowali go, dzięki czemu na wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało się takie trudne, mimo pierwszego wrażenia. Myślę, że na Wielkanoc ten przepis przyda się wam idealnie. Ja zrobiłam z połowy porcji na naszą trójkę. Wystarczyło. Oczywiście możecie użyć innego swojego sprawdzonego przepisu, ale polecam te formę zaplatania chałek. Źródło.





Okrągłe chałki
  • ok 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 1 łyżka suchych drożdży 7g
  • 1/2 szklanki miodu 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka soli 
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 szklanki pełnoziarniste mąki (ja użyłam tylko pszennej)
  • 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie) 



W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą. Dodać miód, olej, 3 jajka i sól. Wymieszać, następnie dodawać mąkę porcjami po jednej filiżance cały czas mieszając aż się utworzy jednolite zwarte ciasto. Można je wyrobić mikserem za pomocą haka albo rękoma na omączonym blacie. Wyrabiać około 8-10 minut. Zagniecione ciasto ma być gładkie i elastyczne, nie kleić się. Miskę wysypać mąkę, włożyć ciasto, przykryć folią lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.  

Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcemy zrobić mniejsze bułki chałki to podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść chałki jak na poniższych rysunkach. 
Pomoc i zdjęcie do zaplatania chałek z bloga Creative jewish mom lub


możecie zobaczyć na filmie jak to wykonać. Dodam że jest bardzo pomocny. 


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Rozmącić pozostałe jajko i posmarować nim bułki. Posypać makiem lub sezamem. 


Małe okrągłe warkocze piec w 180 st. przez 20 minut. Gotowe bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodzić na kratce przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem. Smacznego. 


A piekli ze mną:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Małgosia ze Smaki Alzacji
Dorota z Moje małe czarowanie
Kamila z Życie ze smakiem
Lucyna z bloga Gotowanie i pieczenie
Ewelina ze bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
Kasia z bloga Mia cucina
Alina z bloga Ala piecze i gotuje



17 komentarzy:

  1. Przeslicznie wygladaja! Dziekuje za wspolne wypiekanie))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega fajny pomysł na śniadanie! u mnie nadziane serem :-) dzięki za wspólne pieczenie i mam nadzieje że to Twoje nie ostatnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie że znalazłas ten przepis, dzięki wielkie za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie udało Ci się je zawinąć :) ja postawiłam na jedną dużą. Dziękuję za wspólne śniadanie :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki i za przepis (choć będę modyfikować) i za obrazkową instrukcję, dzięki niej okazało się, że zaplatanie jest całkiem proste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe chałki :) dzięki za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chałeczki jak malowane, dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudne:-) Naprawdę bardzo żałuję, bo tak chciałam upiec z Wami. Obiecuję , że je upiekę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześlicznie wyglądają tak zaplecione :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. dziekuje wszystkim za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, chciałabym zrobić te chałki na Wielkanocne sniadanie, podobnie jak chleb z cebulką i pieprzem, gdy upiekę je wieczorem w sobotę to przykryć je sciereczka czy czyms zawinać aby do Wielkanocnego sniadania były mięciutkie? Pytanie jeszcze techniczne: oba wypieki piec góra- dół?

      Usuń
    2. grzałka góra - dół. wystarczy szczelnie owinąć ściereczką.

      Usuń
  13. Witam. Tej mąki dać wiec 8 szklanek razem?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger