czwartek, 19 lutego 2015

Sushi nastolatkòw czyli domowe warsztaty

Lubicie sushi? A czy lubią je wasze dzieci? Jeśli tak, a zdarzy się wam że nie macie czasu żeby się wybrać na sushi do lokalu lub może brak akurat odpowiednich funduszy stoi na niezafundowaniu sobie sushi to przecież zawsze można takie sushi zrobić w domu. Przy okazji nauczyć nasze pociechy, ich przygotowania i że sushi to żadna wielka filozofia (przepraszam tutaj wszystkich Japończyków, którzy tę sztukę uważają za świętą i niedoścignioną) ale na domowe polskie warunki takie podstawy wystarczą. Tak właśnie ostatnio zrobiłam, gdy do córki przyszła koleżanka i zrobiłyśmy sobie szybki kurs sushi.



Dziewczyny się mocno zdziwiły że to takie proste, szybkie danie i smakuje równie dobrze jak w lokalu, a zaoszczędza się czas i pieniądze.  Była to fajna zabawa, dziewczyny były dumne ze swojego dzieła i mam nadzieję, że będą częściej robić domowe sushi party i że nauka nie poszła w las. 


Sushi wg nastolatków czyli domowe warsztaty sushi
  • opakowanie ryżu do sushi (400 g)
  • ogórek zielony
  • kiełki
  • 500 g łososia wędzonego
  • pierś kurczaka z grilla
  • paluszki krabowe
  • suszone algi morskie 
  • pasta wasabi
  • imbir 
  • japoński sos sojowy 
  • liście bazylii
zaprawa do ryżu:
  • 7-9 łyżek octu ryżowego 
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • albo wystarczy gotowy winegret do sushi


Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami opakowania: płuczemy ryż w wodzie, wodę odlewamy. Delikatnie mieszamy ryż. Ponownie płuczemy ryż w wodzie i wodę odlewamy, mieszamy ryż. Ryż płuczemy jeszcze 2 razy ale już bez mieszania, odlewając wodę, która stała się przezroczysta. Ryż wkładamy do garnka lub rondla z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej niż średnica palnika. Zalewamy go wodą i odstawiamy na 20 minut, po czym ponownie odlewamy wodę, odcedzamy dokładnie ryż i zalewamy go woda w stosunku na 1 szklankę ryżu 1 szklanka i 20 ml wody. Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wstawiamy na rozgrzany palnik do chwili zagotowania. Mieszamy ryż, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz na minimalny. Gotujemy przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki, następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski, wlewamy zaprawę do ryżu mieszamy dokładnie. Ryż niech trochę ostygnie zanim zacznie się robić sushi.


Przygotowujemy matę bambusową i listek alg, który kładziemy błyszczącą stroną do dołu. Gotowy ryż kładziemy na 2/3 powierzchni listka, smarujemy delikatnie pastą wasabi i układamy składniki, które lubimy np. pasek ogórka, kiełki i plastry łososia. Albo ogórek, paski grillowanego kurczaka. Albo ogórek, majonez, kiełki i paluszki krabowe. 





Każdy listek nori zawijamy ściśle przy pomocy maty bambusowej, gotowy rulon kroimy na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm.

Z części ryżu ulepić kulki, na które nałożyć paski łososia otrzymując w ten sposób nigiri sushi. 



Można także kawałek łososia obtoczyć ryżem, uformować kulki, przykleić na wierzch listek bazylii.


Osobno podać miseczki z sosem sojowym oraz marynowanym imbir, który ma oczyszczać nasze kubki smakowe w trakcie spożywania sushi.  




4 komentarze:

  1. Dla polskiej doświadczonej blogerki większość dań to pestka;-))

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe sushi jest najlepsze, a ile radochy przy jego przygotowywaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam sushi z moim narzeczonym w ten weekend i rzeczywiście, potwierdzam, domowe smakuje lepiej, jest tańsze niż w knajpie, bo dużo więcej go wychodzi :) No i wkładamy do środka co chcemy, poza tym to świetna zabawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że pyszne domowe to jeszcze o wiele tańsze niż w restauracji :)
    pozdrawiam
    U.

    OdpowiedzUsuń