Makaron z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego

Pomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam. 

makaron, piers z kurczaka, bernika, kulinarny pamietnik , rokpol, ser pleśniowy
Makaron kurczakiem i sosem z sera pleśniowego
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 150 g sera pleśniowego np rokpol albo gorgonzola lub inny ulubiony
  • 1/2 kieliszka wina białego wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (niekoniecznie)
  • świeże oregano 
  • sól
  • biały pierz 
  • makaron np skrętki
  • bazylia



Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al dente. 
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić.  Dodać kawałki piersi, szczyptę soli, pieprzu i posiekane oregano. Podsmażyć wszystko przez chwilę. Następnie wlać wino i smażyć jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanki i pokruszony ser, wymieszać. Całość gotować aż ser się całkowicie rozpuści.  Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Włożyć do sosu ugotowany makaron i wymieszać. Na talerzu posypać posiekanym oregano lub bazylią. 

makaron, piers z kurczaka, bernika, kulinarny pamietnik, rokpol, ser pleśniowy

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger