sobota, 14 lutego 2015

Klopsiki tikka masala

Dzisiaj Walentynki, ale na blogu nie pojawi się słodki, różowy wypiek, ale danie indyjskie, moja wariacja na temat pasty tikka masala. Obiad łatwy w przygotowaniu, ze składników które często są w domu pod ręką. Danie to możecie spokojnie przygotować na walentynkową kolacje, zaskoczyć nim ukochaną osobę znajomością indyjskiej kuchni, niecodziennym smakiem. Zapraszam. 


Klopsiki tikka masala

klopsiki
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub woł-wp
  • mała cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • jajko
  • 1,5 łyżki pasty tikka masal
  • pietruszka lub kolendra
sos:
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów pokrojonych z puszki lub szklanka passaty
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • papryka kolorowa czerwona i zielona
  • 1-2 łyżki pasty tikka masala
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kuskus lub ryż

Przygotować pastę tikka masala wg tego przepisu
Klopsiki: Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, jajko, pastę i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać i uformować wilgotnymi rękoma z masy małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej i partiami usmażyć klopsiki. Przełożyć je na półmisek. 

Sos: Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki lub passate, paprykę, wymieszać, dodać pastę tikka masala (stopniowo wg uznania) i mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu kilka minut. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać albo mleczka albo pasty. Do sosu włożyć klopsiki, wymieszać i chwile razem podgrzać. Posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. 
Osobno przygotować kuskus lub ryż. Podać z klopsikami 



1 komentarz: