sobota, 21 lutego 2015

Brownie ze słono-karmelowym popcornem

Słony popcorn na słodkim cieście? Czemu nie. Powiem wam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Do tego mega słodka masa kajmakowa i ciasto jest nietypowym zaskoczeniem dla gości. Na poprawę humoru idealne.  Chyba to będzie moje ulubione brownie.



Brownie ze słono-karmelowym popcornem

ciasto:
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 175 g mąki pszennej 
  • 170 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 170 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamon w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
wierzch:
  • 1/3 -1/2 opakowania popcornu solonego (tyle ile wam potrzeba)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej



Rozgrzać piekarnik do 180 °.
Składniki suche oprócz cukru połączyć w misce.

W garnuszku roztopić czekoladę i masło, wymieszać, dodać cukier i dokładnie wymieszać tak żeby się prawie rozpuścił.  Zdjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszając masę rózgą lub trzepaczką wbijać po jednym jajku, wymieszać żeby się jajka nie ścięły. Całość przelać do suchych składników i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22x30). Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe wyjąć i odstawić do ostygnięcia zanim położymy popcorn.

Do garnuszka dodać masę kajmakową i śmietanę. Mieszać aż masa i śmietana się połączą i powstanie sos. Wierzch ciasta posmarować częścią sosu kajmakowego. Do reszty sosu dodać popcorn i obtoczyć go w sosie. Następnie wyłożyć popcorn na ciasto, przyklejając go do sosu kajmakowego. Odstawić do zastygnięcia masy i popcornu. 



3 komentarze:

  1. Genialnie wygląda z tym popcornem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jest ! Muszę kiedyś zrobić. Robiłam brownie z ryżem preparowanym, też było rewelacyjne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń