piątek, 9 stycznia 2015

Sum z pieczarkami pod śmietaną

W tym roku na święta pojawiły się na naszym stole ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma, po które pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało się że sum w smaku jest bardzo podobny do karpia, ale bardziej delikatny, mięsny i nie ma tego zapachu  mułu. To była całkiem przyjemna potrawa.


Sum z pieczarkami pod śmietaną
  • 2 kg suma (w całości, bo filetów ok 1,5 kg)
  • mleko
  • mąka
  • 6 łyżek masła lub masła klarowanego
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki


Ryba po zakupie wraz z kolegami wyglądała tak .


Suma dokładnie umyć, oczyścić, odszlamować, osuszyć. Następnie rozciąć wzdłuż brzucha i wypatroszyć. Ponownie umyć. Pokroić w dzwonka. Rybę zalać mlekiem i odstawić na 2-3 h.
Opłukać, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 1-2h, żeby się przyprawy z rybą połączyły. 
Do miski wsypać mąkę, każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim rybę. Wyjąć, przełożyć do naczynia do zapiekania. 
Cebulę obrać, pokroić na raczej dużą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić na grube plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zrumienić ją, następnie następnie dodać grzyby, łyżkę masła, sól, pieprz i na silnym ogniu smażyć kilka minut aż odparuje woda. Gotowe grzyby z cebulą rozłożyć na rybie. 
Rozgrzać piekarnik do 200 st. Wstawić naczynie z rybą i grzybami na 10 minut. Następnie polać wierzch śmietaną  i wstawić ponownie do piekarnika  na jeszcze 5 minut. Gotowe danie na talerzu posypać natką pietruszki. 

2 komentarze:

  1. Uświadomiłaś mi jak rzadko jadam ryby. Dużo słyszałam o połączeniu ryby z grzybami/pieczarkami, sama nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rybka z moich terenow :-) Nie lubie karpia dlatego zawsze wybieram inna rybe.
    Blog swietny,kilka przepisow juz sprawdzilam i jak to ja mowie-weswzly w repertuar mojej kuchni ;-)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń