sobota, 10 stycznia 2015

Śmietanowiec na biszkopcie

Przed świętami miałam przygotować ciasto na jarmark świąteczny w szkole córki. Szukałam pomysłu na ciasto proste, tanie i łatwe do podzielenia a jednocześnie kolorowe, by zachęciło osoby do jego zakupu. I tak tutaj trafiłam na ciasto z kolorowymi galaretkami na biszkopcie. Okazało się strzałem w dziesiątkę, proste, smaczne i cieszące oko.  Polecam.  



Śmietanowiec na biszkopcie

biszkopt:
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 opakowania galaretek o różnych smakach (truskawkowa, cytrynowa, kiwi, curacao)
  • po 1 szklance gorącej wody na galaretkę
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • galaretka pinacolada
  • 1/2 l wrzątku
  • cukier puder do posypania

Białka oddzielić od żółtek. Na początku białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć do minimum albo używając tylko drewnianej łyżki wmieszać delikatnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Foremkę (u mnie 22x30)  wyłożyć papierem do pieczenia i wylać  do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 175 stopni C i piec przez ok 30 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie zdjąć papier z pieczenia i przekroić na pół by powstały dwa placki. Włożyć dolny placek do formy, w której się ciasto piekło. 

Każdą galaretkę (oprócz pinacolady) rozpuścić w szklance gorącej wody, przelać do płaskich pojemniczków lub naczyń i wstawić do lodówki gdzie stężeją. Gotowe pokroić w kostkę.
Galaretkę pinacolada rozpuścić w 1/2 l wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę wymieszać ze 100 ml wrzątku. Jeśli by nam za szybko ostygła i zaczęła gęstnieć, wystarczy tylko podgrzać ją na garnuszku z gorącą wodą, żeby się ponownie rozpuściła. 

Śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Nie musi być ubita na ekstra sztywno. Galaretkę pinacolada i przestudzoną żelatynę wlać do śmietany delikatnie wymieszać. Dodać kawałki kolorowych galaretek, wymieszać. 
Gęstniejącą masę wylać na dolny placek biszkoptu w formie i przykryć drugim plackiem. Docisnąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy na min 4h, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Pamiętam to ciasto - moja mama często piekła je, jak byłam młodsza :) Rzeczywiście jest pyszne! I wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie było tak samo,:) pysznie się prezentuje

      Usuń
  2. Ja też je znam! Moja ciocia, siostra mamy zawsze je piekła. Zapomniałam o nim!
    Masz przepiękne talerzyki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast galaretki pinacolady może być inna bo nie mogę nigdzie znaleźć

    OdpowiedzUsuń