środa, 28 stycznia 2015

Pasta tikka masala

Kuchnia indyjska to świat zapachów i kolorów, przypraw, bez których nie wyobrażam sobie smaku indyjskich potraw. Lubie te kuchnie i od jakiegoś czasu przygotowuję proste potrawy w domu wykorzystując ich przyprawy i pomysły na domowe pasty. Taką potrawą jest kurczak tikka masala, do którego należy użyć pasty tikka masala. Ale zamiast kupować gotowca możecie przygotować taką pastę samemu w domu i użyć nie tylko do tego dania ale do innych, które wkrótce na blogu się pojawią. Zapraszam do gotowania po indyjsku w naszych czterech ścianach. 



Pasta tikka masala
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 świeże chili lub płatki chili mielonego
  • mały pęczek kolendry
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub płatki zmielone
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego 


Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę i imbir drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miksera i zblendować lub utrzeć w moździerzu na gładką pastę. 



2 komentarze:

  1. Nie wiem czy już ci kiedyś pisałam, ale znam kuchnię indyjska, bo mieszkałam kiedyś wśród hinduskich rodzin. W Łodzi ;) bardzo lubię te potrawy!!

    OdpowiedzUsuń