Flaczki drobiowe z kurczaka

Nie robiłam tej zupy chyba 10 lat, jakoś tak wyszło, bo myślałam że skro moja rodzina nie lubi prawdziwym flaków to myślałam ze tych także. Pomyliłam się. Ugotowałam wiec od razu cały sagan na kurczaku i jedliśmy ją przez 3 dni. Była pyszna, wystarczająco syta za cały obiad. Lubie polskie zupy. 





Flaczki drobiowe z kurczaka

  • kurczak ok. 1,30 kg (mogą też być same udka)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • mały seler lub 1/2 selera dużego
  • opalona cebula
  • pęczek natki pietruszki 
  • kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżki suszonego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz ok 1 łyżeczki (lub wg smaku)
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • majeranek dużo ok 3 łyżek
  • łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (do zup)

Kurczaka opłukać, warzywa obrać i umyć. Włożyć wszystko do garnka i zalać 2 litrami wody (lub tyle by przykryć kurczaka i warzywa). Przyprawić solą, dodać natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Gotować na niewielkim ogniu tak jak rosół przez ok 2h. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Wywar przecedzić do innego garnka. 

Z kurczaka zdjąć skórę, a mięso obrać dokładnie z kości, pokroić drobno wzdłuż włókien na paski. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Mięso i marchewkę włożyć ponownie do wywaru. Dodać imbir, majeranek, doprawić jeszcze solą i pieprzem.  

Do szklanki dodać mąkę, wlać chochlę gorącego wywaru i dokładnie mąkę wymieszać w wywarze, żeby nie było grudek (można przetrzeć przez sitko), następnie wlać to do zupy, wymieszać. Dodać śmietanę i ocet, wszystko gotować razem jeszcze ok 10 minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszką.


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger