piątek, 2 stycznia 2015

Czekoladowa babka z powidłami

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla. Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. 



Czekoladowa babka z powidłami 
  • 150 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g kakao naturalnego
  • 10 g mielonej kawy 
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 100 g powideł śliwkowych 
  • 100 ml mleka
  • 150 g czekolady gorzkiej 
  • opcjonalnie dodatkowo: cukier puder, gorzka czekolada, śliwki suszone, wino lub rum


W misce połączyć sypkie składniki: mąkę, kakao, kawę mieloną, sodę. Dodać pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Cukier, cukier waniliowy i masło osobno utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Dodać powidła śliwkowe i jajka, znowu utrzeć. Do masy dodawać stopniowo sypkie składniki, na przemian z mlekiem, cały czas ucierając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Formę, najlepiej na babkę albo tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Masę wlać do formy. Piec około 50 minut: przez pierwsze 10 minut w temperaturze 180°C, później zmniejszyć temperaturę do 160°C. Babkę ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą i śliwkami suszonymi namoczonymi w rumie lub winie.



11 komentarzy:

  1. Idealny wypiek na zimowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealny, ale na Wielkanoc tez sie przyda.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, nawet po świątecznym przejedzeniu miałabym chęć na taka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie.
    Zapraszam również do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie! :)
    Ciasto z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda cudownie :) Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń