środa, 31 grudnia 2014

Szczęśliwego Nowego Roku!

Z okazji nadchodzącej  szampańskiej zabawy
w tej jedynej nocy w roku życzę 
wszystkim czytelnikom i przyjaciołom mojego bloga aby
Nowy Rok 2015 
przywitaliście w szampańskim nastroju, 
ufając, że będzie wspaniały 
i przyniesie nam wszystkim niezapomniane chwile!
Szczęśliwego Nowego Roku!

Bernika - mój kulinarny pamiętnik 



wtorek, 30 grudnia 2014

Skrzydełka hot wings a'la KFC

Skrzydełka jak z KFC? Nic trudnego. Zapraszam na pyszne chrupiące skrzydełka, które idealnie nadają się na obiad, spotkanie ze znajomymi, przyjecie dla dzieci czy przekąskę karnawałową. W lokalu zapłacimy za nie dość sporo, tymczasem w domu za 15 zł mamy furę jedzenia dla 4 osób. 


poniedziałek, 29 grudnia 2014

Małże w białym winie i śmietanie

Sylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.


niedziela, 28 grudnia 2014

Sałatka gyros z domową przyprawą

Koniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną sałatką jest sałatka gyros. U mnie z domową przyprawą, którą tak naprawdę łatwo zrobić zamiast kupować gotowe przyprawowe mieszanki z rożnymi E. Bo to co domowe jest naprawdę zdrowsze. 


środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt!

Kochani z okazji tych podobno najpiękniejszych świąt w roku  chciałabym każdemu kto się tutaj chociaż raz pojawił w tym roku, każdemu kto odwiedza mnie regularnie i temu kto dopiero się tutaj pojawi złożyć życzenia

radosnych przeżyć, spokoju, wytrwałości, radości, 
spełnienia życzeń wigilijnych
a także zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia

Bernika - mój kulinarny pamiętnik


wtorek, 23 grudnia 2014

Uszka z grzybami i kapustą

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie macie swoje rekordy?


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Bratheringi czyli zielone śledzie w zalewie octowej

Śledź na dawnym Śląsku to długa tradycja, kiedyś należał do najtańszych ryb i można było go kupić przez cały rok, stąd taka jego popularność, nie tylko w postny piątek. A że Śląsk jak sami wiecie przez wiele lat był ściśle związany z kulturą niemiecką przejął bardzo dużo z kuchni niemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były one przyrządzane na wieczerzę wigilijną, później stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona ryba. Może zechcecie przywrócić za dwa dni śląską tradycję i przyrządzić bratheringi? Zapraszam.  



niedziela, 21 grudnia 2014

Zakwas na barszcz czerwony

Barszcz na Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy na własnym zakwasie, bez chemii, sztucznych dodatków, naturalny, zdrowy i smaczny. Dla mnie nie ma nic lepszego. A jak ugotować na zakwasie barszcz przeczytacie tutaj



czwartek, 18 grudnia 2014

Świąteczne babeczki renifery

Babeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu.   Inspiracja od Doroty



środa, 17 grudnia 2014

Makówki śląskie

Makówki to słodka wigilijna śląska potrawa. To coś co jest najbardziej oczekiwanym elementem wigilijnej kolacji, pyszny makowy deser, pełen pachnących bakalii. Dla łasuchów idealny. A mak i bakalie to znak dobroci, szczęścia jakie ma nas spotkać w nowym roku.  
W wersji mojej teściowej makówki są przykryte bitą śmietaną i posypane prażonymi migdałami. To naprawdę prawdziwy świąteczny deser. 


wtorek, 16 grudnia 2014

Śledzie w pomidorach

Śledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna, lekko ostra, lekko słodka, lekko kwaśna. Nasz repertuar śledzie z roku na rok się coraz bardziej powiększa.


poniedziałek, 15 grudnia 2014

Czerwona (modra) kapusta świąteczna

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.



niedziela, 14 grudnia 2014

Faszerowane bakaliami śliwki w sosie winno-miodowym

Ile regionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest. Zresztą poszperałam trochę po necie i okazało się, że nadziewane śliwki to już jadał sam król Zygmunt, a samo danie to tradycja lwowska, deser w wielu kombinacjach popularny na święta na Ukrainie. Oczywiście trochę zmodyfikowałam to co przekazała mi koleżanka, ale deser myślę na tym nic nie stracił.


sobota, 13 grudnia 2014

Policzki wołowe w czekoladzie

Policzki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę. Już wiem ze policzki kochają czekoladę. Jeśli uda się wam jakimś cudem je zdobyć, to taki obiad może być niebanalnym, zaskakującym, smacznym daniem na waszym świątecznym stole.


piątek, 12 grudnia 2014

Muffinki jak choinki

Święta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami.  Polecam.

czwartek, 11 grudnia 2014

Korzenny gulasz wieprzowy na piwie

Zimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny posiłek, idealny na taką porę jak teraz. 


środa, 10 grudnia 2014

Sałatka śledzie pod pierzynką - szuba

To jedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i przyjęcia, czy na przekąskę do pracy. Smakuje wybornie. A jeśli zamienimy gotowane buraki na marynowane zdecydowanie zyska na smaku. 

wtorek, 9 grudnia 2014

Domowa masa makowa

Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.  

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku jeszcze nie dawno nie była lubianym przeze mnie daniem. Myślę, że do tej potrawy trzeba też dorosnąć. A odkąd robię ją sama to smakuje mi jeszcze lepiej. A sekret, to podstawa czyli ryba świeża, z mrożonych filetów danie nie smakuje już tak dobrze. Tak więc jeśli zależy wam na smaku i jakości nie oszczędzajcie w tym jednym dniu w roku. Zapraszam. 


sobota, 6 grudnia 2014

Wyniki konkursu ze zdrowym olejem rzepakowym

Po pierwsze dziękujemy wszystkim biorącym udział w konkursie Green Spoon. Ilość waszych zgłoszeń i wasza kreatywność przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, dlatego wybór był bardzo trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrane osoby muszą być. Mam nadzieję, że za jakiś czas spotkamy się ponownie przy kolejnym konkursie. 


Małże w winie i pomidorach

Nie samymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie całkiem przyzwoite świeże małże to postanowiłam zrobić z nimi szybki obiad, na który zapraszam. Małże w roli głównej. 

piątek, 5 grudnia 2014

Kaczka pieczona świąteczna

Święta za pasem. Z tej okazji chciałam wam zaproponować przyrządzenie najprostszej pod słońcem kaczki w całości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) 
Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety"

czwartek, 4 grudnia 2014

Ciastka czekoladowe z karmelkami

Święta to także czas nieograniczonych słodkości. Rzadko robię ciastka, więc tym bardziej postanowiłam przygotować coś szybkiego, nieskomplikowanego, coś co bez wątpienia można postawić na świątecznym stole czy zapakować jako prezenty dla dzieci pod choinkę. Co prawda nasze cukierki karmelki nie rozpuszczają się jak w oryginalnym przepisie, ale też nie są takie twarde po upieczeniu, wręcz ich chrupkość fajnie harmonizuje z miękkim czekoladowym ciastkiem. Źródło.


środa, 3 grudnia 2014

Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem

Bez śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.


poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kawa pomarańczowa z lodami

Rozpoczął się grudzień, a z nim przedświąteczny czas pełen zakupów, planowania prezentów, świątecznych melodii, wszechobecnych świątecznych wystaw, lampek, korzennych zapachów. Jak się zapewne domyślacie blog również podda się temu nastrojowi i od dzisiaj będą się pojawiały świąteczne propozycje. A zacznę od kawy, którą przygotowałam na warsztatach kawowych z Lawendowym Domem i Ania Starmach. Kawa jest klimacie zimowym, świątecznym więc idealnie się nada.