niedziela, 31 sierpnia 2014

Surówka od "chińczyka" na zimę

Smakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam.



sobota, 30 sierpnia 2014

Domowy keczup

Powiem wam , że domowy keczup to jest to. Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy, lekko słodki, lekko kwaśny, z lekką korzenną nutą. I przede wszystkim zdrowy, nie do porównania z kupnymi. A wszystkim, którzy się boją, że to trudne zadanie oświadczam zdecydowanie, że nie. Wystarczy trochę chęci i czasu. A radość z domowego keczupu, gdy zasmakuje waszym bliskim będzie nie do opisania. Źródło to zmodyfikowany przeze mnie przepis z Poradnika domowego.  

piątek, 29 sierpnia 2014

Pomidorowo-paprykowy relish

Relish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej jest na zimno do kanapek, mięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. 
A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego".


czwartek, 28 sierpnia 2014

Szybkie ciasta z nektarynkami

Goście w drodze, a wy nie macie nic słodkiego? Żaden problem, wystarczy jakiś owoc i ciasto francuskie i w 15 minut wyczarujecie pyszne francuskie ciastka. Oczywiście dodatek jak serek nie jest konieczny, ale wzbogaci smak ciastek. Kształt również może być różny zależny od waszej fantazji. Zapraszam. 


Pikle z cukinii

Zima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło


środa, 27 sierpnia 2014

Zupa krem z grzybów wg Julii Child

Wracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. 


wtorek, 26 sierpnia 2014

Zaalouk marokańska pasta z bakłażanów


Zaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam składników i zrobiłam kilka słoiczków na zimę. Polecam, warto mieć coś egzotycznego w spiżarce. Źródło


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe w curry i papryce

W zeszłym roku pierwszy raz robiłam ogórki z curry i był to pełen sukces bo jako pierwsze zniknęły z półki w spiżarce.  W tym roku zrobiłam ich drugą wersje, którą znalazłam na blogu u Anki w garach. Ogórki są wyśmienite, słodko-pikantne i mimo, że przepis mówi o obraniu ich ja postanowiłam zostawić skórkę, żeby były lekko chrupiące. Będą smacznym dodatkiem do zimowych obiadów.


ogórki, curry, konserwowe, bernika, przetwory, kulinarny pamietnik

niedziela, 24 sierpnia 2014

Leczo na zimę do słoików

Zima za pasem, a sezon na pomidory i paprykę trwa, dlatego to najlepszy czas na przygotowanie pysznego leczo do słoików. Danie to można zapasteryzować w słoikach i zostawić sobie gotowe na inne okazje zimą, kiedy zabraknie nam czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Potem wystarczy tylko dodać trochę wędliny czy mięsa i mamy gotowy obiad. Polecam.

piątek, 22 sierpnia 2014

Kotlety a'la cordon bleu z kiełbasą paprykową

Cordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się go także z się wieprzowiny, piersi kurczaka, z nadzieniem z pieczarek, szynka prosciutto. Moja dzisiejsza wersja jest z paprykową kiełbasą.  

czwartek, 21 sierpnia 2014

Ajwar pasta bałkańska

Wracamy do przetworów na tegoroczną zimę... przenosząc się od razu na gorące Bałkany.. co powiecie na zrobienie kilku słoiczków domowego ajwaru? To lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem pomidorów, czosnku oraz octu i przypraw. Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i jest popularny głównie na Bałkanach. Dodawany do mięs, chleba, stanowi nieodłączny element tamtejszej kuchni, więc nie zagości także u nas. 
Ten domowy ajwar różni się kolorem i konsystencją od kupnych, o smaku nie mówiąc bo jest boski.  Źródło


środa, 20 sierpnia 2014

Wyniki konkursu Appetita

Po pierwsze dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie Appetita. Ilość waszych zgłoszeń i wasza kreatywność przeszła moje najśmielsze oczekiwania, dlatego wybór był bardzo trudny, ciężko było się zdecydować, ale wygrane osoby muszą być. Mam nadzieję, że za jakiś czas spotkamy się ponownie przy kolejnym konkursie. 


Tak wiec nie przedłużając nagrody wędrują do: 

Jakub Surówka
ekstrawagancka
izabelabryja@
Sofija
mroczna

Gratuluje i pozdrawiam. Czekam na wasze adresy.

Muffinki z jeżynami

Póki są trzeba korzystać... jeżyny bo o nich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Ogórki kiszone w kamionce

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. 

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Smażony ser jak z Czech

Nie ma co ukrywać że to jedno z naszych ulubionych dań, odkąd parę lat temu zawitaliśmy do Czech i pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Są to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje się najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobić go znowu w domu. Po kilku nieudanych próbach mam patent i mogę wam powiedzieć, że od tego czasu ser wychodzi idealny. Zresztą przekonajcie się sami. 

niedziela, 17 sierpnia 2014

Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina

Pulled pork to metoda przygotowania wieprzowiny, w której to duży kawałek mięsa piecze się długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso staje się tak bardzo miękkie, że można je z łatwością podzielić na pojedyncze włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się je w kanapkach, burgerach z rożnymi sosami. Ja podałam z knedlami i ogórkami kiszonymi. Obiad był full wypas.  
I proszę się nie obawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą aż tak ogromnego zużycia energii, żeby sobie raz na jakiś czas nie móc pozwolić na taki rarytas. A i marynatę możecie przygotować sobie pod siebie, wg własnego smaku. 




piątek, 15 sierpnia 2014

Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami

Sernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie  do smaku tez dzieciom,  bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam.


czwartek, 14 sierpnia 2014

Śródziemnomorska zupa rybna Julii Child

W ramach gotowania z przepisami Julii Child zapraszam na szybka zupę, rzadko gotowaną w Polsce a szkoda, bo jest naprawdę smaczna. Zupa rybna Julii jest prostym przykładem na to jak można wykorzystać w rybę, nawet zwykle filety tak popularne w sklepach jak mintaj, morszczuk, miruna, czy dorsz. Ja użyłam mrożonych filetów z miruny, które oczywiście najpierw odmroziłam a potem włożyłam do zupy pomidorowo-cebulowej. Zupa plus bagietka to był wystarczający obiad. 

środa, 13 sierpnia 2014

Placki z cukinii z boczkiem i fetą

Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. 

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Hamburgery wg Julii Child z grilla

Kolejny przepis Julii wzięty na tapetę to hamburgery. Jej recepturę ograniczam tylko do przygotowani samego mięsa, dodatki to inwencja każdego z was. Jej hamburgery różnią się dodaniem śmietany do mięsa, zamiast jak w większości przepisów musztardy. Myślę, że ma to wpływ na smak i soczystość hamburgerów. Polecam.


niedziela, 10 sierpnia 2014

Biała kiełbasa domowa z grilla

Od wielu dni trwa pogoda idealna na grilla, dlatego zapraszam na przygotowanie swojej domowej kiełbasy z grilla. To wcale nie jest trudne, wystarczy trochę mięsa, jelita, maszynka i chęci.. a można cieszyć się własną, pyszną białą kiełbasą z grilla. Bez żadnych podejrzanych dodatków. Cieszmy się przysmakami z grilla póki sezon i pogoda trwa.

sobota, 9 sierpnia 2014

Łapki drożdżowe z pesto

Efekt tego wpisu nie wygląda zachwycająco, niestety drożdżówki nie dały mi się ładnie sfotografować, ale mimo swojego nieciekawego wyglądu smakują naprawdę dobrze. I to zarówno na kolacje jak i na śniadanie, czego dowodem jest córka, która je pochłonęła je rano jak i wieczorem. Zapraszam na połączenie pesto, serka i sosu pomidorowego. Można zrobić inne kształty np zwijane jak ślimaki drożdżówki. 


piątek, 8 sierpnia 2014

Wołowe ragout lub gulasz z chorizo

Wracając do Julii... uwielbiam jej gulasze, są treściwe, konkretne i mają niesamowity smak. I to że się praktycznie robią same. Dlatego postanowiłam zmodyfikować jeden z nich mianowicie to ragout przez dodanie do niego zamiast papryki kiełbasy chorizo i zagęścić go śmietaną... i co... i powiem wam że było warto... wyszedł pyszny, treściwy, aromatyczny obiad.

czwartek, 7 sierpnia 2014

Chleb bananowy z jeżynami

Sezon jeżyn nastał na dobre, cieszmy się nimi póki jeszcze są. Dlatego zapraszam dzisiaj na jedno z najszybszych i prostszych ciast, czyli chlebek bananowy czyli banana bread, do którego tym razem trafiły jeżyny, dzięki czemu ten słodki wypiek zyskał delikatnie kwaskowaty smak. Źródło


środa, 6 sierpnia 2014

Quiche Lorraine wg Julii Child

Wracamy do gotowania z Julią Child. Mam nadzieję, że kuchnia Julii was nie znudziła i chętnie podejmiecie ze mną zabawę i znowu jej dania zagoszczą na naszych stolach. A zabawę zaczynam do jednej z najsłynniejszych francuskich tart czyli Quiche Lorraine. Bawimy się do 31.08.2014. Zapraszam wszystkich do wspólnego gotowania z Julią.


wtorek, 5 sierpnia 2014

Warsztaty foto z Kingą Paruzel i Olympusem

Czy ktoś z Was był kiedyś w Hotelu**** Pałacu Czarny Las w Woźnikach pod Myszkowem? Jeśli nie to warto się tam wybrać, bo wrażenie jest niesamowite. 


Konkurs z Appetita

Moi drodzy, dziś mam dla Was małą niespodziankę, wraz z producentem przypraw Appetita zapraszam Was na wakacyjny konkurs.

Uwiedzeni aromatem
Marka Appetita od lat inspiruje w kuchni, oferując pełne smaku i aromatu przyprawy, które zamienią każde danie w kulinarne dzieło sztuki. Starannie dobrane surowce i receptura mieszanek przyprawowych gwarantują najwyższą jakość przyrządzanych potraw. Hasło, towarzyszące marce: Uwodzi aromatem, podkreśla to, co w przyprawach Appetita naturalne i najlepsze: aromat, świeżość oraz bogaty smak. Daj się uwieść!


poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Lemoniada arbuzowa - Arbuzada

Na takie upały jakie panują od kilku dni ten napój jet najlepszym, orzeźwiającym ratunkiem. Smaczny koktajl z arbuzem, cytryną i limonkami. A jeśli dodamy do niego jeszcze alkohol będzie to idealny napój dla dorosłych. Przyjemnie chłodzi i wybornie smakuje.  Polecam.

sobota, 2 sierpnia 2014

Piersi z kurczaka z pęczotto grzybowo-jabłkowym

Odkąd jakiś czas poznałam inne oblicze tej kaszy i wiem, że pęczak może być pyszny, staram się ją przygotowywać regularnie, a ten sposób jest naszym ulubionym. Kasza świetnie komponuje się czy to z piwem, winem, sokiem jabłkowym czy cydrem. Dzisiaj kolejna wariacja z użyciem piersi,  kaszy pęczak, pieczarek w formie zastępczej do risotta. Taki obiad uwierzcie mi, może być pyszny. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca".