poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka jarzynowa

Bez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja jest taka jak pewnie w każdym polskim domu, nikomu jej nie narzucam, ale chętnie się z wami nią podzielę i podam w dwóch wersjach dla goroli i hanysów. 


niedziela, 30 marca 2014

Klops Gargamela na mleku skondensowanym

Czy połączenie mięsa i mleka skondensowanego nie wydaje się wam szalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc idealny klops.


sobota, 29 marca 2014

Zakwas na śląski żur

"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się już ukisi... a skoro do świąt zostało 3 tygodnie, więc najwyższy czas na zakiszenie własnego zakwasu na żur, tak by na naszym stole wielkanocnym nie zabrakło tradycyjnego żuru z jajkiem i białą kiełbasą. 




Konkurs - Przepis na idealną Wielkanoc

Moi drodzy, zapraszam na szybki konkurs z produktami firmy Kamis. Do wygrania idealny zestaw dla każdej pani domu: przyprawy i młynki.


piątek, 28 marca 2014

Postna grochówka

Dwa tygodnie temu miałam za zadanie ugotować grochówkę na szkolny projekt klasowy córki w szkole. Projekt dotyczył ekranizacji Kamieni na szaniec, dzieci poprzebierane były za powstańców, zaopatrzyły sie w menażki i stare kubki. A jak wojna to i obiad skromny, czyli partyzancka grochówka, nieokraszona wędliną, boczkiem, tylko skromna na samych warzywach. Zadanie trudne bo grochówkę gotuje rzadko i zazwyczaj pachnie wędzonką a nie samymi warzywami. Tak więc uraczyłam dzieciaki moją wersją grochówki partyzanckiej, postnej. Mam nadzieję, że nie była zła. A że jest post więc i taka grochówka może od czasu do czasu znaleźć się na naszym stole. 


czwartek, 27 marca 2014

Bułki tygryski

Dzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb przepis i tak trafiłam na te bułeczki. Są popularne w Wielkiej Brytanii, jako Dutch Chrunch Rolls albo jako chleb czyli Dutch Crunch Bread. Bułki są nieskomplikowane, jedyny mankament że trzeba mieć pod ręką mąkę ryżową. Do tego są pyszne, w środku miękkie, a na zewnątrz mocno chrupiące. Córka zaraz po upieczeniu porwała jedną i zjadła z roztopionym masłem, nie mogła się im oprzeć. Spróbujcie i wy.

środa, 26 marca 2014

Krokiety z mięsem

Krokiety - chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła z aromatycznym, gorącym barszczem. To także świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu jaki nam pozostaje. Można użyć także do nich gotowego mięsa mielonego, ale ja tego sposobu unikam, jakość tego mięsa mnie nie przekonuje. Ja krokiety robię  z mięsa kupionego w kawałku, jeśli się ma maszynkę do mielenia to cała praca trwa 5 minut i wcale nie jest to tak skomplikowana jakby się nam wydawało. Tym bardziej że cała tajemnica dobrych krokietów tkwi głownie w smacznym farszu, no i naleśnikach bo o tym zapominać nie wolno. A takie krokiety na niedzielny, czy świąteczny obiad, albo na kolacje to idealny posiłek. Na zimno i ciepło smakują wybornie. Jeśli chodzi o naleśniki wykorzystałam ten przepis Julii Child. 
Polecam także krokiety dziadowskie postne. 

wtorek, 25 marca 2014

Warsztaty tabasco i kikkoman z Grzegorzem Łapanowskim

Jakiś czas temu miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez markę Kikkoman i Tabasco, które prowadził Grzegorz Łapanowski. Tematem przewodnim była wiosna i dania nią inspirowane. Do tej pory nie miałam okazji obserwować warsztatu kulinarnego Grzegorza, dlatego tym bardziej miło mi było pojechać i zobaczyć jego kuchnię z bliska. W tajemnicy powiem wam ze jest tak samo sympatyczny w rzeczywistości jak na szklanym ekranie.  



poniedziałek, 24 marca 2014

Pęczak w cydrze

Na ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej kaszy trzymałam się z daleka i tak naprawdę uznawałam tylko jedną kaszę gryczaną, a tu zonk, niespodzianka... pęczak może być pyszny. Dlatego w domu przygotowałam swoją wersje takiej kaszy z dodatkiem cydru, kurczaka i oczywiście sosu sojowego. 

sobota, 22 marca 2014

Deser truskawkowy z lemon curd

"Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty"... chciałoby się zaśpiewać.. a skoro na dworze tak wiosennie, radośnie, w sklepach pierwsze truskawki (niestety niepolskie) to postanowiłam na weekend zaprosić was do przygotowania tego szybkiego, wiosennego i pysznego deseru z ostatnio odkrytym kremem lemon curd. Mówię wam wygląda obłędnie i tak samo smakuje. Porcja na 4 pucharki.


piątek, 21 marca 2014

Kotlety schabowe duszone w śmietanie

Schab najczęściej kojarzy nam się albo w postaci kotletów schabowych albo nadziewany śliwką. Tymczasem może być równie smaczny w innych połączeniach np w sosie śmietanowym. Niestety danie nie należy do dietetycznych, dzisiaj kuchnia mało zdrowa dla tych co nie liczą kalorii. Zapraszam.


czwartek, 20 marca 2014

Piersi na szpinaku odchudzone

Dzisiaj obiad zaproponowany przez mojego męża w ramach naszych odchudzonych obiadów. Piersi, szpinak, nasiona i warzywa, wszystko co jest łatwo dostępne, proste do przygotowania, ładnie wygląda i będzie wam smakowało mimo, że się jest na diecie. Bo dieta nie może być ani nudna ani niesmaczna. 



wtorek, 18 marca 2014

Smażony makaron z warzywami

Jak to się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego, chińskiego obiadu. Sam tez smakuje wybornie. Możecie także dodać do niego pokrojone kawałki piersi kurczaka zamarynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym i dzięki temu uzyskacie całkiem nowy wymiar tego szybkiego dania. 


poniedziałek, 17 marca 2014

Lemon curd krem cytrynowy

Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy  dodatek do owoców w pucharkach,  do ciast,  sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. 


sobota, 15 marca 2014

Gołąbki mięsne z sosem pomidorowym

A na blogu dawno zapomniana i ostatnio traktowana po macoszemu kuchnia polska. A z nią nasze tradycyjne gołąbki mięsne w sosie pomidorowym. Czasami to co popularne wydaje nam się takie banalne, że myślimy po się tym dzielić z innymi, ale wielu z nas dalej nie wie jak zrobić to co lubimy najbardziej, co nasze, polskie, tradycyjne. Dlatego mimo, że jest to przepis oklepany dziele się z wami moją wersją gołąbków z mięsem. Zapraszam. 

czwartek, 13 marca 2014

Ciasto marchewkowe dietetyczne

Czas wrócić do dietetycznych ciast. Na początek zapraszam na genialnie odchudzone ciasto marchewkowe, które znalazłam na blogu ABC dieta od kuchni. Ciasto ma kilka zalet, po pierwsze jest pyszne, po drugie jest lekkie, zdrowe, po trzecie robi się je bardzo łatwo, po czwarte składniki ma każdy w domu, po piąte szybko znika. Polecam.


środa, 12 marca 2014

Makaron z rukolą i indykiem w śmietanie

Dzisiaj proponuje prosty, szybki makaron durum z mielonym mięsem z indyka u rukola a to wszystko w sosie śmietanowym ale light. 
Pewnie zapytacie dlaczego tak podkreślam ze to makaron durum a dlatego ze tylko takie używam i to już od kilku alt w kuchni. Ze względu na swoje właściwości (wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum zwana semoliną, jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są dla naszego organizmu zdecydowanie korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym, niż te z pszenicy zwykłej. Wiec jeśli się odchudzamy, albo chcemy jeść zdrowo, myślimy nad tym co jemy to kupujemy makaron durum, chociaż tyle zróbmy dla własnego zdrowia. 
I jeszcze jedno, gotujmy je al dente, lekko półtwarde, bo rozgotowane makarony tracą na swojej wartości a ich indeks glikemiczny niebezpiecznie idzie do góry. Jeżeli gotujemy makaron z pszenicy durum przez 20 minut ma on indeks glikemiczny 58, kiedy będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34. Makaron z mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 IG. Warto nad tym pomyśleć. 


wtorek, 11 marca 2014

Jednogarnkowa potrawka z piersi, fasolki i cieciorki

Kolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. 


niedziela, 9 marca 2014

Kurczak z warzywami w cydrze

Czy piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne.

sobota, 8 marca 2014

Muffinki mandarynkowe z ricottą

Muffinki z rana jak.. sposób najlepiej rozpocząć sobotni poranek... a ze dzisiaj Dzień Kobiet więc myślę że niejednemu mężczyźnie, gdyby się postarał wyszłaby taka niespodzianka by upiec te proste babeczki dla swojej kobiety. Wiec jeszcze zdążycie. I dodam że są pyszne, jak na razi najlepsze jakie zrobiłam. Polecam.  Źródło. Dodaje wpis do akcji u Domi Muffinkowe zimowisko

piątek, 7 marca 2014

Chińszczyzna z mieloną wołowiną

Nie macie pomysłu na szybki obiad w azjatyckim niepowtarzalnym stylu to spróbujcie zrobić te szybką wołowinę. Obiecuje wam że nie zajmie wam to więcej czasu niż zamówienie chińskiego jedzenia w knajpce, a różnica będzie ewidentna.. smacznie, rodzinnie, zdrowo no i taniej przede wszystkim. Polecam.

czwartek, 6 marca 2014

Wątróbka drobiowa w winie montignac

Dawno tutaj nie było nic dietetycznego prawda? Sięgnęłam więc do montignaca i postanowiłam zrobić coś lekkiego, niekoniecznie estetycznie apetycznego, ale uwierzcie mi ta wątróbka jest pyszna i w niczym nie przypomina tradycyjnie smażonej z cebulą. Ulubiona wersja mojego męża, tylko taką jada odkąd pierwszy raz ją zrobiłam. Polecam. 



środa, 5 marca 2014

Risotto z pieczarkami

Z okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia.  


wtorek, 4 marca 2014

Ciasto cytrynowo-tymiankowe

Ciasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc. I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki.  

niedziela, 2 marca 2014

Łosoś wędzony w woku

Obiad nietypowy, bo wędzenie łososia w woku na herbacie nie należy do rzeczy popularnych. Jako że schab wędzony robiłam już kilka razy to tym razem postanowiłam uwędzić tak samo rybę, a najlepszym do tego gatunkiem jest łosoś. Ryba ma być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej.  Smacznego.



sobota, 1 marca 2014

Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka

Szukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą sobie taką sałatkę zabrać ze sobą na lunch i zjeść nie mając wyrzutów sumienia. Do sałaty użyłam papryki, którą zazwyczaj robię latem wg tego przepisu. Zapraszam.