wtorek, 23 grudnia 2014

Uszka z grzybami i kapustą

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie macie swoje rekordy?



Uszka z grzybami i kapustą

ciasto:
  • 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
farsz:
  • ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku



Ciasto: Na stolnicę wyłożyć mąkę, dodać sól. Do garnuszka wlać gorącą wodę i olej, wymieszać. Wlać stopniowo do mąki cały czas zagarniając ją i zagniatając mąkę. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić je na chwilę pod przykryciem. 

Farsz: Namoczyć grzyby w wodzie, odstawić na 1 h. Zagotować. Odlać wodę, ale można wodę zachować żeby użyć ją do przygotowania zupy grzybowej albo dodać do farszu, jesli będzie za suchy. Grzyby drobno posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć z wody, posiekać. Kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, ale tylko tyle żeby ją przykryła, dodać ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Ugotować do miękkości. Woda ma całkowicie wyparować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do kapusty razem z grzybami, wymieszać. Wszystko razem podsmażyć przez 5 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Można taki farsz zmielić, ale ja tego nie robię, bo lubię w pierożku czuć i kapustę i grzyby. 

Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać kieliszkiem małe kółka. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta i zlepiać jak pierogi. Owinąć wkoło palca i skleić ze sobą rogi, dzięki czemu powstanie uszko.

Zagotować w garnku osoloną wodę. Gotować partiami po ok 30 sztuk, przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć, przelać zimną wodą i przełożyć na płaski talerz by wystygły. Można zamrozić albo w lodówce trzymać do 3 dni. 


6 komentarzy:

  1. Ja uszka robię z samych suszonych grzybów, a pierogi z kapustą i grzybami. Mój rekord w zeszłym roku był 120 uszek i 160 pierogów, a w tym roku zobaczymy. Dzisiaj po południu dopiero zabieram się za lepienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe uszka, oj uwielbiam je :)
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne uszka! Uwielbiam.
    Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń