poniedziałek, 29 grudnia 2014

Małże w białym winie i śmietanie

Sylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.



Małże w białym winie i śmietanie
  • 1 kg świeżych muli/małży
  • mała cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina ok 250 ml
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • gałązka tymianku
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek



Małże umyć nawet szczoteczką, oderwać bisiory, skorupki dokładnie oczyścić, sprawdzić czy jakieś nie są otwarte. Jeśli tak to muszlami otwartymi postukać o blat stołu. Jeśli się nie zamkną to je wyrzucić. Mule zamknięte są dobre, wystarczy je dokładnie osuszyć. 
Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno posiekać. Do garnka dać masło i oliwę, a gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, uważając żeby się warzywa nie przypaliły.
Następnie do garnka dorzucić małże, wlać białe wino, tymianek i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary małże się otworzą. Możemy w trakcie wszystko zamieszać. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy delikatnie białym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wszystko raz jeszcze mieszamy. Podajemy w głębokich miseczkach lub talerzach razem z sosem i najlepiej bagietką lub ulubionym pieczywem. 
Jeśli podczas jedzenia zobaczmy na talerzu nieotwartą małże to ją wyrzucamy.  


2 komentarze:

  1. Bardzo chciałabym skosztować tego dania, zawsze, gdy je widzę ślinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń