czwartek, 11 grudnia 2014

Korzenny gulasz wieprzowy na piwie

Zimowe wieczory sprzyjają jednogarnkowym, rozgrzewającym obiadom. Tak powstał ten gulasz w oparciu o piwo i dużo korzennych przypraw oraz domowe powidła czekoladowe. Wyszedł pyszny, sycący, aromatyczny posiłek, idealny na taką porę jak teraz. 



Korzenny gulasz wieprzowy na piwie
  • 1 kg wieprzowiny (np łopatka) albo wołowiny
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie 
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • 400 ml bulionu (wołowego, drobiowego)
  • 1/2 butelki piwa Książęce miodowo-chlebowe
  • 2 łyżki powideł czekoladowych domowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • sól
  • 600 g ziemniaków





      Mięso umyć i pokroić kostkę. Cebulę obrać i pokroić także w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Olej rozgrzać w garnku, dodać mięso. Smażyć chwile z każdej strony. Zdjąć i przełożyć mięso do garnka. Następnie na patelnie dodać cebulę, czosnek. Kiedy cebula się zeszkli posolić, dodać pieprz, papryki, curry, kurkumę, kumin, kolendrę, wszystko smażyć chwilę razem. Wlać piwo, wymieszać całość, przelać do mięsa. Dolać bulion, dodać, natkę, tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć. Dusić 40 minut. 
      Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dodać do gulaszu. Gotować razem 25 minut. Na koniec dodać powidła czekoladowe, razem gotować 5 min. Gotowy gulasz można jeszcze doprawić solą, pieprzem, papryką.



      6 komentarzy: