sobota, 29 listopada 2014

Wątróbka z owocami w czekoladzie

Dzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam.




Wątróbka z owocami w czekoladzie
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • szklanka mleka
  • 1 duża cebula
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • garść winogron czerwonych
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 
  • grzanki z bagietki 


Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać wątróbkę i smażyć z każdej strony aż się białko zetnie. Dodać cebulę, smażyć około 3 min, mieszając od czasu do czasu, następnie wszystko podlać winem, doprawić solą, tymiankiem oraz pieprzem. Przykryć pokrywką, żeby się wszystko dusiło kilka minut. Winogrona pokroić na połówki. Dodać do wątróbki razem z sokiem z pomarańczy i pestkami granatu. Dusić razem 2 minuty. Jeśli sosu jest za mało podlać wodą. na koniec dodać czekoladę i rozpuścić ją w sosie.
Kromki bagietki opiec na chrupko, ułożyć na talerzu, polać wątróbką z owocami.



3 komentarze:

  1. ale połączenie w życiu by nie wpadła na takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć za watróbką nie przepadam to szczerze mówiąc, jestem pod wrażniem takiej formy przyrządzenia :)

    OdpowiedzUsuń