piątek, 7 listopada 2014

Tarta z kapustą i śliwkami na cieście francuskim

Jesień trwa w najlepsze. W kuchni gości już domowa kapusta, w sklepach nadal są nasze polskie śliwki, więc żal ich nie wykorzystać. Dlatego przygotowałam szybką tartę na cieście francuskim, która smakuje jak kapuśniaczki. Do tego słodka śliwka by złagodzić smak kapusty. Zapraszam. 


Tarta z kapusta i śliwkami na cieście francuskim


  • ciasto francuskie 
  • 2 cebule czerwona
  • 100 - 150 g kapusty kiszonej po odsączeniu 
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 2 śliwki świeże
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tymianku
  • olej rzepakowy do smażenia



Kapustę, jeśli mocno kwaśna przelać wodą i odcedzić. Jeśli domowa to nie trzeba. Cebule czerwone posiekać w piórka. Na jednej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę czerwoną i delikatnie smażyć aż zmięknie, około 5 minut. Dodać tymianek, ocet, sól i pieprz, smażyć przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Odstawić do ostygnięcia.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju dodać kapustę, doprawić solą, pieprzem, smażyć ok 10 minut. Gdy kapusta jest gotowa dodać do niej karmelizowaną cebulę, wymieszać razem, doprawić tymiankiem i smażyć razem ok 5 minut.

Tortownice  lub formę do tarty lub naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim tak by brzeg był troszkę wyższy niż przewidziane nadzienie. Wyłożyć na środek farsz. Śliwki pokroić w plasterki lub ćwiartki, ułożyć na środku kapusty. Posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 20 minut. 




3 komentarze: