piątek, 28 listopada 2014

Kremowa zupa kokosowa z dyni i marchewki

Tydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.


Kremowa zupa kokosowa z dyni i marchewki
  • 1 kg dyni obranej, pokrojonej w kostkę
  • 3 marchewki ok. 400 g
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 1/2  łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • szczypta kurkumy (dla koloru)
  • sól
  • papryka chilli suszona w młynku wg uznania
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • puszka mleka kokosowego





Cebule i czosnek drobno pokroić. Marchew obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, dynie, marchew, posolić, smażyć 4-5 minut, mieszając. Na koniec dodać czosnek, chwilę podsmażyć razem. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zmiksować, ja użyłam miksera kielichowego. Dodać do niej sok z pomarańczy, curry, chilli, kurkumę i mleko kokosowe do smaku. Zmiksować wszystko raz jeszcze razem. Przelać do garnka, gotować jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Ewentualnie doprawić do smaku. Wlać na talerze. 



4 komentarze: