wtorek, 4 listopada 2014

Kopytka

Kopytka to oprócz klusek typowo polski dodatek do obiadu do mięsa. Od klusek różni je to że powstają z dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym.  



Kopytka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól



Zagotować wodę, na wrzącą wodę wrzucić obrane ziemniaki i ugotować do miękkości. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Jeszcze ciepłe przecisnąć dokładnie przez praskę do miski. Przełożyć na omączony blat lub stolnice, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól i jajko. Zagnieść ciasto, podsypując dodatkową mąką, jeśli się ciasto nadal klei. Wyrobić do czasu aż masa będzie spójna i gładko będzie odchodzić od rąk i blatu. Ciasto podzielić na części i z każdej uformować cienki wałek, pokroić nożem na niewielkie kawałki na ukos (w romby).
Zagotować osoloną wodę i wrzucać partiach na wrzącą wodę. Od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotować przez minute. 


5 komentarzy:

  1. uwielbiam kopytka a ja jeszcze jem na słodko polane masłem z bułka tartą i posypane odrobiną cukru ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła:) wieki nie robiłam, chyba nadrobię w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Robię je w sumie zawsze, gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kopytka :) aż mi przyszła na nie ochota :)

    OdpowiedzUsuń