sobota, 22 listopada 2014

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Co zrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam. 


Foccacia z winogronami i rozmarynem
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 50 g ciemnych winogron 
  • kilka igieł rozmarynu
  • gruboziarnista sól
  • oliwa z oliwek

Wymieszać drożdże, cukier, letnią wodę w misce, odstawić  na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować, czyli pojawia się bąbelki. Make wsypać do misy, dodać sol, pracujące drożdże, wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być gładkie i sprężyste. Uformować je kulę, przełożyć ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Winogrona umyć i odsączyć na sitku. 
Gotowe ciasto wyłożyć na omączony blat i  jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na natłuszczonej blasze, posypać winogronami, rozmarynem, skropić oliwą i oprószyć solą. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i  około 35 minut, aż będzie rumiana. 


4 komentarze: