Ciasto bounty z kapustą kiszoną

Nie, nie zwariowałam... i nie mylicie się, to ciasto naprawdę zawiera kapustę kiszoną.  I mimo tego niewiarygodnego dodatku jest przepyszne. Wilgotne, słodkie i bardzo czekoladowe, w którym absolutnie nie czuć kapusty i nikt kto go jadł nie wpadł na to że w środku jest kapusta kiszona. Zapytacie się to po co dawać tę kapustę? Wydaję mi się, że ma ona wpływ zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność i delikatność. Powstaje coś pomiędzy brownie a biszkoptem. Poza tym jak tyko trafiłam na ten przepis to nie byłabym sobą gdybym go nie zrobiła. W oryginalnym przepisie jest w nim masa majonezowo-kokosowa, ale ja z niej zrezygnowałam i przełożyłam masą kokosową typową dla bounty. Wyszło mega pyszne połączenie. Zatem zapraszam do eksperymentowania. Źródło przepisu.


Ciasto bounty z kapustą kiszoną

ciasto:
  • 170 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (można mniej jeśli lubicie mniej słodkie ciasta)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 3 jajka
  • 2 szklanki  mąki 
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka kiszonej kapusty (przepłukanej, odciśniętej i drobno posiekanej) 
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych 
masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g wiórek kokosowych
dodatkowo: 
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • mini batoniki 



W misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. 
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub dno tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. U mnie tortownica 22 cm., ale może być większa np 24-25. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do  temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa lub trzy krążki. 

Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrem. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło a masa nie przypaliła. Masę kokosową ostudzić i wyłoży na dolny placek ciasta. Przykryć drugim plackiem. Jeśli mamy trzy placki to masę podzielić na dwie części i ułożyć między plackami. 

Czekoladę połamać, dodać śmietanę i całość roztopić na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Batoniki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu ciasta na polewie.  




24 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie ale ten dodatek kapusty kiszonej? jestem zaskoczona i ciekawa jak to razem smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek naprawdę niezwykły !
    Trzeba będzie kiedyś spróbować, ale z kupnej kapusty; moją już zakisiłam z kminkiem. To byłaby zbyt duża ekstrema ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie eksperymenty, więc na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! *.*
    Bardzo mi się podoba ten pomysł, oryginalny, nie powiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mnie zagielas teraz:D Ja tego musze sprobowac. Ale wyjaw mi po co ta kapusta w srodku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze powiedziawszy nie wiem ;) myślę że daje wilgotność i smak, ale głowy nie daję czy bez niej ciasto nie wyszłoby takie samo.

      Usuń
  6. Kapusta???dwa razy czytałam,bo nie mogłam uwierzyć,myślałam,że wzrok mnie zawodzi.Intrygujący dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam zamiar upiec na święta i mam parę pytań: Czy "ekstrakt z wanilii" to aromat czy cukier waniliowy? Czy ilość kakao jest poprawna 3/4 szklanki? Piec na termoobiegu? czy grzałka góra-dół + wentylator? Usunąć marchew z kapusty? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ekstrakt z wanilii to anie aromat ani cukier, to namoczona laska wanilii w wódce, można taki ekstrakt kupić albo zrobić samemu np u mnie jest przepis tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2014/01/domowy-ekstrakt-waniliowy.html jeśli takiego się nie ma to można to pominąć albo dodać troche aromatu lub ziarenek z laski wanilii. Tak ta ilość kakao jest poprawna. pieczenie tylko góra dól, ja praktycznie nie używam termoobiegu. jeśli ma Pani kapustę z marchewkę to trudno raczej ciężko ją będzie wydłubać a ona i tak zniknie w cieście.

      Usuń
  8. widziałam już ciasto z cukinią, ciastka z ciecierzycy, baby ziemniaczane, ale to..? Extra!!! spróbuję koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto z kapustą kiszoną znam od wielu lat.Spotkałam się z nim będąc w USA i ....od razu zakochałam się. Kapusta daje niepowtarzalny smak i aromat a do tego szklanka kapusty ma jednak mniej kalorii a więcej minerałów niż tyle samo mąki. Baaardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie. i ciasto jest przepyszne. dziękuje za odwiedziny.

      Usuń
  10. Wyglada rewelacyjnie. Ostatnio robilem ciasto z kaszy jaglanej i bylo przepyszne. Koniecznie musze wyprobowac ten przepis jak tylko wroce trasy do domu

    OdpowiedzUsuń
  11. Za chwilę zabieram się za pieczenie,jutro dam znać jak smakowało ☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj nie udało mi się piec, zrobiłam to dzisiaj i ...jest pyszne 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo, bardzo bardzo się cieszę :) jeśli udało się zrobić zdjęcie chętnie bym je zobaczyła i umieściła na FB ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger