niedziela, 12 października 2014

Lody jogurtowo-serowe z figami

Takie desery to u mnie rzadkość, ale ostatnio wzięło mnie na figi i postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować. I tak powstał szybki, lodowy deser. Figi, jogurt, cukier... i 30 minut w zamrażalniku. Odrobina luksusu. 



Lody jogurtowo-serowe z figami
  • 3 świeże figi
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 100 g serka kremowego śmietankowego (albo np mascarpone)
  • 60 g cukru pudru
  • kilka listków mięty
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
dodatkowo:
  • figi do dekoracji
  • bazylia



Figi obrać ze skórki. Zmiksować figi z cukrem, jogurtem, serkiem, miętą i sokiem z cytryny. Dodać startą czekoladę. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na min 30 minut albo do maszynki do lodów, która nam je odpowiednio zmrozi.
Na talerzu położyć plasterki fig, na to porcje lodów, posypać startą czekoladą.


5 komentarzy: