sobota, 25 października 2014

Kurczak z makaronem Alfredo

Dzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka.




Kurczak z makaronem Alfredo
  • 1/2 opakowania makaronu penne (albo każdy inny kształt)
  • 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
sos Alfredo:
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Zagotować dużym garnku osoloną wodę i wrzucić makaron. Ugotować al dente. Odcedzić i odstawić pod przykryciem żeby nie wystygł. W trakcie jak się będzie gotował makaron zrobić kurczaka i sos.  
Pierś, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojoną pierś, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć przez kilka minut, dodać czosnek, wymieszać, dodać pieczarki i razem wszystko podrumienić. 
Na drugiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło, wlać śmietanę i połączyć ją z masłem. Dodać połowę sera, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, aż ser się roztopi i sos będzie gładki. Do sosu dodać makaron, kurczaka z pieczarkami oraz resztę sera. Całość dokładnie wymieszać i podgrzać. 
Na talerzach posypać posiekaną natką i można dodatkowo serem. 





3 komentarze:

  1. A ja robie tak,że dodaje jeszcze ugotowanego al dente brokuła. Kurczaka doprawilem przyprawa do ryb, zamiast parmezanu dałem cheddara a smietane 18-ke. Do wszystkiego pół kostki rosolowej.

    OdpowiedzUsuń