środa, 8 października 2014

Hiszpański kurczak w pomarańczach

Kurczak, pomarańcze i papryka.. trio idealne... przepis pochodzi z książeczki, która była dodatkiem do Good Food Magazine a udostępniła go kiedyś Karolina stronie Galerii potraw. Robię go co jakiś czas, tym razem zmieniłam go lekko m.in o dodatek dyni, w każdym razie zawsze wychodzi idealnie. Proste, szybkie, jednogarnkowe, 30 minutowe danie. Dla mnie idealne. 


Hiszpański kurczak w pomarańczach 
  • podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • pomarańcza
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego, przecieru lub passaty 
  • 1 łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano)
  • łyżeczka tabasco
  • 100 g dyni
  • sól
  • pieprz świeżo mielony


Kurczaka posypać solą i pieprzem. Cebule pokroić w piórka. Paprykę pokroić w paski. Pomarańcze umyć i pokroić na ćwiartki. Dynię obrać i pokroić w średnią kostkę. 
Kurczaka obsmażyć w garnku na oleju na lekki brąz z obu stron. Dodać cebulę, czosnek, paprykę i smażyć ok. 5 minut. Wszystko skropić sokiem z połowy pomarańczy. Dodać sok z pomidorów, zioła, tabasco i gotować 2 minuty. Pomiędzy kurczaka włożyć kawałki pomarańczy ze skórą i dynię. Przykryć i dusić ok. 15 minut.
Osobno ugotować na sypko ryż. Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso zw warzywami podać razem z ryżem. 



2 komentarze:

  1. Zawsze twierdziłam, że kolor pomarańczowy to idealny kolor na jesień, również w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń