czwartek, 16 października 2014

Chleb życia bez mąki

Chleb bez użycia drożdży, mąki? Tak jest możliwy,i jest idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe lub alergie na drożdże, dla osób na diecie bezglutenowej a także wszystkich odchudzających si ei dbających o zdrowie. Jest bogaty w błonnik, który wpływa korzystnie gospodarki węglowodanową organizmu, obniża poziom cholesterolu. Bogaty w ziarna, pełen witamin, składników mineralnych jest sycący, niezwykle zdrowy i bardzo smaczny. Do tego robi się go prosto i nie wymaga wielkiej wiedzy z zakresu przygotowania pieczywa. Źródło. 
Chleb upiekłam w ramach dzisiejszej akcji World Bread Day.




Zdrowy chleb bez mąki
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki nasion dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków sojowych (opcjonalnie)
  • 1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych mieszanych (jeśli nie dajemy sojowych to dać 1,5 szklanki)
  • 1/2 szklanki ziaren owsa (opcjonalnie, można zastąpić orzechami, migdałami, rodzynkami)
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 i 1/2 szklanki wody

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 do 2 h w temperaturze pokojowej, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (przy formie silikonowej to nie jest potrzebne) i przełożyć do niej masę. Przełożyć do niej przygotowaną masę tak by wypełniła całą foremkę, wyrównać. 
Piekarnik nagrzać do 175 st. C, chleb piec 20 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na blaszce jeszcze ok. 40 minut. Wystudzić na kratce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka. 


Chleb przygotowany w ramach akcji Światowego pieczenia chleba 2014

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

20 komentarzy:

  1. Musi być pyszny, a przede wszystkim - bardzo, bardzo zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo zdrowy i bardzo syty.

      Usuń
    2. Fajny przepis. Mała uwaga: syty może być człowiek, chleb jest sycący. Dobrze by było, żeby ten chleb nikogo nie zjadał ;)

      Usuń
  2. świetnie wygląda ten chleb!

    OdpowiedzUsuń
  3. lecę mieszać, super przepis, dziękuję :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję ze będzie smakować. pozdrawiam.

      Usuń
  4. rewelacyjny chleb! zapewne chociażby jedna taka kromka jest sycąca!

    OdpowiedzUsuń
  5. Superowy chlebek, w sam raz na kanapkę z wędlinką do szkoły :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ten chlebek nadaje sie na diecie montignac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się że tak, to same ziarna trochę miodu i olej.

      Usuń
  7. Jak bardzo chciałabym zacząć sama robić chlebek. Nie ma jednak do tego warunków a tym bardziej czasu :C

    Chlebek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga Bereniko, mam pytanie odnośnie tego chlebka, czy po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu nie kruszy się podczas krojenia???Znalazłam inne przepisy na ten chlebek gdzie podają w składzie nasiona babki płesznik, u Ciebie jej nie ma, czy ma to jakieś znaczenie???Nie mam wiedzy o tym chlebku, dla mnie to nowość stąd pytam u źródła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi sie nie kruszył, wiem ze te nasiona powinny być ale ja ich nie miałam, kierowałam się poradami znajomej która robi taki chleb tylko z jajkami zamiast wody i ona daje właśnie trochę bułki. zresztą w przepisie z którego korzystałam tych nasion nie było.

      Usuń
  9. Wow, this looks sooooo delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest najlepszy chlebek jaki zrobilam:) przepis jest super i mega prosty! Jedynie polecam przełożyć masę zaraz po wymieszaniu do foremki bo jak przełożyłam za pierwszym razem po ściągnięciu to nie chciała mi się ładnie skleić i po upieczeniu się troszkę rozwalał a jak się ścina od razu w foremce jest super!

    OdpowiedzUsuń