sobota, 11 października 2014

Apple pie czyli amerykańska szarlotka

Robiłam już kilka jabłeczników i szarlotek, ale apple pie czyli amerykańskiej szarlotki jeszcze nie. Poszukałam w necie odpowiedniego przepisu i zrobiłam na weekend i muszę Wam powiedzieć, że lepszej szarlotki w życiu nie jadłam. Ciasto jest kruche, maślane, delikatne, a do tego pyszne, kwaskowate nadzienie. Mega wypas, a z odrobiną lodów to byłaby to pełna rozpusta.


Apple pie czyli amerykańska szarlotka

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
nadzienie:
  • 5-6 jabłek (zależy od wielkości) 
  • 1/4 szklanki cukru brązowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
dodatkowo:
  • 2 łyżki wody
  • cukier puder

Umieścić mąkę, cukier i masło w mikserze. Wymieszać na niskich obrotach, aż mieszanina przypominać będzie bardzo grube okruszki. Dodać żółtka, wanilię, zagnieść, jeśli konieczne będzie to dodać zimną  wodę, zagnieść w jednolitą masę. Uformować kulę, owinąć w foie i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie dokonać napełnianie.
W miedzy czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać, wyciąć środek - rdzeń i pokroić na kostkę. Jabłka wymieszać w misce z cukrem, cynamonem.  

Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 2 części w stosunku 2/3 do 1/3. Mniejszą część ponownie włożyć do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180° C i formę na ciasto wysmarować masłem.  

Na omączonym stole lub stolnicy rozwałkować ciasto (tę większą część) na grubość ok. 2- 3 mm. Ciasto ostrożnie - najlepiej zawinięte na wałku - przełożyć do formy wysmarowanej formy. Nadmiar odciąć. Wypełnić nadzieniem jabłkowym.

Wyjąć z lodówki mniejszą część ciasta. Również na omączonym stole rozwałkować na placek o grubości 2- 3 mm. Pokroić ciasto na 1,5 - 2 cm szerokości paski. Paski ułożyć na cieście na przemian tworząc kratkę. Brzegi ciasta zawinąć na paski. Dobrze skleić. Pędzelkiem umoczonym w wodzie posmarować ciasto. Piec przez 40 minut do godziny, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Tak zachwalasz, że chyba muszę zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda mi tak ładnie nigdy nie udaje się ułożyć kratki

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę tą amerykańską również.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie jeszcze ciepłe, koniecznie z lodami - i jestem w niebie... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszne. Dzisiaj robie drugi raz tym azem jabłuszka triche podgotowałam. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń