czwartek, 18 września 2014

Zupa enchilada z kurczakiem

Gdy zobaczyłam zdjęcie tej zupy pomyślałam muszę ja zrobić. Produkty wszystkie były pod ręką,  więc nic nie stało na przeszkodzie. I nie żałuję, bo zupa jest prosta, chociaż długo się gotuje, ale pyszna, rozgrzewająca i syta. Danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad. Polecam. Źródło


Enchilada zupa z kurczakiem
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 korpusy z kurczaka
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • 1 szklanka sosu/pasty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 pomidory
  • puszka kukurydzy
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu 
  • łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli 
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka oleju
  • opcjonalnych natka pietruszki, starty ser, śmietana, paski tortilli lub paski naleśników

Umyć kurczaka, pietruszkę, marchew, seler, obrać warzywa i razem z kurczakiem zalać wszystko wodą (ale tylko tyle by przykryła je) w garnku, dodać sól i ugotować na wolnym ogniu rosół przez 2h. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso. Korpusy obrać z mięsa i razem z piersiami rozdrobnić na "szczępy". Włożyć ponownie do wywaru. Wsypać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory, szczepy mięsa. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebule, papryczkę chilli i czosnek. Podsmażyć chwile, dodać koncentrat, wymieszać, niech się przez sekundę skameralizuje, po chwili wlać pastę pomidorową. Dodać kumin, oregano, gotować 2 minuty. Przelać wszystko do bulionu. Gotować razem na wolnym ogniu przez 20 minut. Do smaku doprawić pieprzem, solą, jeśli jest za mało ostre można dodać tabasco. Jeśli macie zbyt gęstą wystarczy dolać trochę wody.

Podać posypane natką i np pokrojonymi paskami tortilli lub jak u mnie naleśników.





5 komentarzy: