poniedziałek, 15 września 2014

Makaron z grzybami i szpinakiem

Kolejna niedziela i kolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad.  


Makaron z grzybami i szpinakiem
  • 100 g szpinaku mrożonego 
  • 200 g grzybów leśnych świeżych (u nas podgrzybki)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron penne 
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 150 ml śmietany 18% 
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • świeżo tarty parmezan do posypania (lub inny ulubiony ser)



Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 

Grzyby opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę również posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę podsmażyć 2 minuty, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć razem kilka minut, aż grzyby zmiękną. Do grzybów wlać śmietanę 18% wymieszać, podgrzać przez kilka chwil. 

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodajemy szpinak, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy aż się rozmrozi a woda odparuje. Dodać do smaku sól, pieprz. Na koniec wlać śmietanę kremówkę i wymieszać, podgrzać. 

Makron dodać go grzybów, wymieszać, następnie dołożyć szpinak i wszystko razem wymieszać. Jeszcze raz wszystko razem podgrzać. Śmietana może spokojnie wchłonąć się w makaron. Porcje wyłożyć na talerze, posypać startym parmezanem. 


4 komentarze: