niedziela, 28 września 2014

Kremowa zupa z dyni i mleczka kokosowego

Nastał czas dyni, symbolu jesieni, więc nie dziwcie się że będą pojawiać się z nią dania. Na pierwszy rzut zrobiłam wczoraj zupę dyniową na mleczku kokosowym, która ma piękny kolor, jest kremowa i świetnie smakuje. Idealna na jesienny dzień. A dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko dodaje kontrastu zupie, ale także ożywia jej smak.  


Kremowa zupa z dyni i mleczka kokosowego
  • 1 kg dyni obranej, pokrojonej w kostkę
  • 4 średnie ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
  • szczypta kurkumy (dla koloru)
  • sól
  • papryka chilli suszona w młynku wg uznania
  • 750 ml do 1l bulionu drobiowego
  • 1/2 do 1 puszki mleka kokosowego
  • pomidorki koktajlowe


Cebule i czosnek pokroić drobno, ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło dodać cebulę, ziemniaki, dynie, posolić, smażyć 4-5 minut, mieszając. Na koniec dodać czosnek, chwilę podsmażyć razem. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zmiksować. Dodać do niej curry, chilli, kurkumę i mleko kokosowe wg smaku. Ja dałam połowę puszki, ale możecie dać całą. Gotować jeszcze chwilę razem, żeby składniki się połączyły. Ewentualnie doprawić do smaku. Wlać na talerze, na wierzch ułożyć połówki pomidorków koktajlowych, które ożywią kolor i smak.



3 komentarze: