Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów

Kilka godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie poniżej widać warto zawsze .. szczególnie, gdy córka mówi że to było pyszne. Zapraszam na lekki, szybki jesienny sos grzybowy z czeskim knedlikiem. Cudowna prostota.



Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów 

sos grzybowy:
  • grzyby leśne świeże ok 150 g
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki masła
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • śmietana kwaśna 300 ml
  • szczypta świeżego tymianku
knedel czeski (hauskovy knedlik)
  • 300 g mąki krupczatki
  • 150 ml mleka
  • 10 g drożdży świeżych
  • jajko duże
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli 

Sos grzybowy: Grzyby opłukać, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek również w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebule, ząbek czosnku, podsmażyć 2 minuty, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć razem kilka minut, aż grzyby zmiękną. Do grzybów wlać obie śmietany, tymianek, wymieszać, podgrzać przez kilka chwil. Jeśli sos jest za gęsty podlać odrobiną wody. Podałam z knedlami.

Knedel: Mleko podgrzać. Drożdże i cukier rozpuścić dodać do mleka, rozpuścić. Odstawić na 10 minut.  Następnie rozczyn wlać do mąki, wbić jajko i wyrobić ciasto. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z ciasta uformować 2 wałki/chlebki i odstawić na kwadrans przykryte ściereczką. Następnie zagotować w dużym garnku osoloną wodę i włożyć do niej knedle. Gotować na małym ogniu 20 minut, w połowie gotowania odwrócić na drugą stronę. Ugotowane wyjąć, odcedzić i pokroić na plastry (najlepiej służy do tego nitka).   
Jeśli wam zostanie knedel, najlepiej owinąć go bawełnianą ściereczką, włożyć do lodówki i następnego dnia podgrzać na patelni na maśle.  


4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger