wtorek, 2 września 2014

Drożdżowe bułeczki z pesto i suszonymi pomidorami

Odrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły, na imprezę, sprawdzą się w każdych okolicznościach.




Drożdżowe bułeczki z pesto i suszonymi pomidorami
  • 450 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 lub 550
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • opakowanie serka kremowego ziołowego
  • 3-4 łyżki zielonego pesto genovese
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 100 g startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera gouda


W misce wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże oraz cukier. Wlać wodę wyrabiać ciasto mikserem, najlepiej za pomocą haka do chleba. Ciasto ma utworzyć jednolitą, zwartą masę. Jeśli robimy to ręcznie to ugniatamy na blacie posypanym mąką przez koło 7 minut. Gotowe uformować w kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć i odstawić do podwojenia objętości czyli na ok godzinę. 
Formę tortownice 23 cm wysmarować masłem (u mnie w kształcie serca). 
Pestki dyni wrzucić do oliwy z suszonych pomidorów na czas kiedy ciasto wyrasta. Pomidory pokroić na kawałki. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, zagnieść, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować powierzchnię serkiem, pesto, posypać kawałkami pomidorów, pestkami dyni z oliwy, serem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w tortownicy, przykryć i pozwolić mu porosnąć w ciepłym miejscu przez 30 min.


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec bułki przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony. Odstawić do ostudzenia. 


16 komentarzy: