piątek, 5 września 2014

Czerwona kapusta marynowana w winie

To wspaniała przekąska, doskonała jako dodatek do mięs, kanapek, czy jako element sałatki. W takiej postaci kapusta czerwona zyskuje całkiem inny wymiar. Czas przetworów to najlepszy okres żeby ją zrobić na zimę. Zapraszam. Źródło



Czerwona kapusta marynowana w winie
  • 1 czerwona kapusta poszatkowana
  • 3/4 filiżanki grubej soli morskiej
  • 1 szklanka octu winnego z jabłek
  • 2 szklanki białego octu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ziele angielskie
  • 4 liście laurowe



Poszatkowaną kapustę umieścić na durszlaku nad umywalką i zasypać solą. Zostawić na 2-3 godziny, a następnie odcedzić, dokładnie opłukać z soli. Sól spowoduje uwolnienie wody z kapusty. 
Słoiki wyparzyć, osuszyć. Umieścić w środku kapustę. 
Do garnka wlać oba octy, wino czerwone, cukier, ziele angielskie, czosnek pokrojony na plasterki, pieprz i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić na około godzinę. Wyjąć liście laurowe, a płyn wlać do kapusty w słoikach tak by ją zakrył. Jeśli brzegi wieczek się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. 
Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować 10 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 15, a powyżej 600 ml 20 min. 
Zapasteryzowane po wyjęciu z garnka odwrócić wieczkiem na dół i ułożyć na ściereczce. Gdy ostygną przełożyć w chłodne miejsce. Bez pasteryzacji w lodówce można ją trzymać przez 2 tygodnie.

4 komentarze: