środa, 17 września 2014

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na jesień. A to idealny przepis. Lekkie, proste, smaczne, z kremem serowym świetnie się komponuje. Propozycja dla łasuchów i nie tylko, bona taki kawałek skusi się każdy. Źródło. 



Ciasto marchewkowe

ciasto:
  • 2 jajka
  • 130 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 250 g startej marchewki na grubych oczkach
  • 60 g rodzynek
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • drobno starta skórka z pomarańczy
krem:
  • 350 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru 
  • 2 serki Bieluch


Rozgrzać piekarnik do 150º C. Foremkę (u mnie 24x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Marchew lekko odcisnąć z soku. Mąkę przesiać do miski razem z cynamonem, solą, proszkiem i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, aż zrobi się kremowa. Ciągle miksując na wolnych obrotach wlać olej cienkim strumieniem. Dalej na wolnych obrotach dodać do masy marchew, kokos, rodzynki i startą pomarańczę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i ponownie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do ostygnięcia.

Krem. Ubić śmietankę z cukrem na sztywno. Dodać fix a następnie serki Bieluch, wszystko dokładnie wymieszać. Posmarować kremem wierzch ciasta. Na kremie można ułożyć rodzynki, kandyzowaną pomarańczę albo płatki migdałów. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut. Smacznego.




8 komentarzy: