Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna.  


Ciasto czekoladowe ze śliwkami 
  • 6 średnich dojrzałych śliwek 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1/4 szklanki kakao 
  • 1 duże jajko 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • cukier puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce utrzeć na krem masło z cukrem. Dodać kakao, a następnie jajka i ekstrakt waniliowy, mieszać aż wszystko się dokładnie połączy. Wsypać 1/3 mieszaniny mąki, po czym połowę mleka. Dodać 1/3 mąki, resztę mleka, a następnie dodać ostatnią część mąki. Mieszać, aż wszystko się połączy. Ciasto będzie dość gęste. Rozprowadzić je równo w tortownicy, na wierzch wcisnąć w ciasto połówki śliwek.  Piec 45-50 min, aż wykałaczka wyjdzie z ciasta czysta. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, wierzch posypać cukrem pudrem. 


9 komentarzy:

  1. pół szklanki masła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, miękkie masło wkładam do miarki o pojemności 1/2 szklanki a potem przekładam do misy miksera.

      Usuń
  2. Właśnie siedzi w piekarniku i się do mnie uśmiecha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam w takim razie na efekt.

      Usuń
    2. Fenomenalne! Czekolada i węgierki to zawsze dobry pomysł :) Będę często tu zaglądać.

      Usuń
    3. cieszę sie i zapraszam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger