piątek, 15 sierpnia 2014

Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami

Sernik na zimno z galaretkami to idealne ciasto na letnie południe, do tego proste w przygotowaniu, bo nie trzeba go piec. Przypadnie  do smaku tez dzieciom,  bo jest kolorowe dzięki galaretkom. Sernik na wierzchu można wzbogacić dodając sezonowe owoce. U mnie pojawiły się jeżyny, których moc mam za domem. Ale równie dobrze sprawdzą się każde inne owoce. Zapraszam.



Sernik na zimno z galaretkami i jeżynami
  • opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 kg sera mielonego waniliowego (z wiaderka)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka turkusowa
wierzch: 
  • 2 galaretki leśne
  • 2 szklanki jeżyn


Każda galaretkę (truskawkową, agrestową, cytrynową, turkusową) rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Przelać do 4 miseczek lub pojemników i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe galaretki pokroić w kostkę.
Dno tortownicy (u mnie 24cm) wyłożyć biszkoptami.
Ser ubić wymieszać cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, trochę przestudzić. Letnią, płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do sera cały czas miksując. Następnie do masy serowej dodać pokrojone galaretki i wymieszać.  Na biszkopty w tortownicy wyłożyć masę serową z galaretkami. Wyrównać wierzch i wstawić sernik do lodówki na ok. 1 godzinę. 
Galaretki leśne rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić. Wyjąć sernik z lodówki i na wierzchu sernika poukładać umyte, suche jeżyny. Wierzch zalać tężejącymi galaretkami. Ponownie sernik wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. 
Gotowy obkroić nożem boki i zdjąć obręcz tortownicy. Przechowywać w lodówce. 



Jeżyny 2014

4 komentarze: