piątek, 29 sierpnia 2014

Pomidorowo-paprykowy relish

Relish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu odmianach. Używany najczęściej jest na zimno do kanapek, mięs, hot-dogów, czy hamburgerów. My również w Polsce mamy swoją odmianę relishu i jest to ćwikła. 
A dzisiaj proponuje wam pyszny słodko-kwaśny relish, czyli sos z papryki, pomidorów i jabłek. Gęsty, pyszny, aromatyczny, idealny na zimę. Przepis z "Poradnika domowego".



Pomidorowo-paprykowy relish
  • 1 kg pomidorów  mięsistych najlepiej lima lub malinowych
  • 3 słodkie papryki kolorowe
  • 3 cebule
  • 3 jabłka (ok 1/2 kg)
  • ząbki czosnku
  • szklanka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 papryczka chili
  • łyżka słodkiej papryki
  • 200 g cukru
  • łyżka musztardy
  • łyżka soli
  • łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 150 g przecieru pomidorowego



Pomidory sparzyć, obrać, posiekać dość grubo. Z papryki usunąć nasiona, posiekać na kawałki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Cebulę i chilli również drobno posiekać. Warzywa włożyć do garnka o grubym dnie, dodać przeciśnięty czosnek, chili, wlać ocet, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrywki przez ok godzinę. Dodać cukier, musztardę, przecier, sól, pieprz, przyprawy, dusić kolejne 15 minut, co jakiś czas mieszając.  
Słoiki najlepiej takie ok 330 ml-400 ml (ale można zrobić w większych) wyparzyć i wlać gorący sos do słoików, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 20 min od momentu zagotowania się wody. Jeśli są większe słoiki, czyli powyżej 400 ml to 30 min. Można także pasteryzować w piekarniku na 120 st przez 20 minut. 
Zapasteryzowane po wyjęciu z garnka odwrócić wieczkiem na dół i ułożyć na ściereczce. Gdy ostygną przełożyć w chłodne miejsce, gdzie czekają na użycie ich do pysznego makaronu, mięsa, kanapki. 


Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!

6 komentarzy:

  1. Wspaniały. Ja też zrobiłam trochę przetworów z psiankami. Może taki relish uda mi się zrobić jeszcze we wrześniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a warzywa to wszystkie drobno (szczególnie paprykę), czy tak zgrubnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy czy lubisz czuć warzywa w sosie. ja pokroiłam paprykę grubiej, ona i tak wystarczająco zmiękła w trakcie duszenia i się trochę rozpadła.

      Usuń
  3. Składniki zapowiadają coś pysznego :) Dziękuję za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń