środa, 13 sierpnia 2014

Placki z cukinii z boczkiem i fetą

Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. 


Placki z cukinii z boczkiem i fetą
  • 1 kg cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka suszonej mięty 
  • olej rzepakowy

sos jogurtowy:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • posiekana mięta (lub inne zioła) 

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, wymieszać z płaską łyżeczką soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć cukinię z puszczonego soku. W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę. Na suchej podsmażyć boczek, tak by wytopił się tłuszcz.
Do cukinii dodać jajka, mąkę, boczek, miętę, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Fetę pokruszyć i dodać do masy, ostrożnie wymieszać. 
Na patelnie rozgrzać oleje, łyżką nakładać niewielkie placuszki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Zrobić sos: jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i posiekanymi ziołami. 


2 komentarze:

  1. Nie mam cukinii, ale ziemniaki też pasować będą... dzięki, bo obiad pod znakiem zapytania dziś był. A tak już wiem, co zjem! ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń