czwartek, 28 sierpnia 2014

Pikle z cukinii

Zima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku. Źródło



Pikle z cukinii
  • 2 kg cukinii 
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka białego octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy żółtej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy 


Cukinię umyć, pokroić na cienkie plasterki najlepiej na mandolinie albo krajalnicy, cebulę także. W misce wymieszać cukinie, cebule i sól, pozostawić na dwie godziny. Następnie całość dobrze wypłukać i osuszyć. 


W garnku wymieszać ocet, cukier, sól i przyprawy i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Marynatę zalać cukinię i cebulę, pozostawić na dwie godziny obracając cukinię w marynacie kilka razy. 
Po tym czasie przełożyć warzywa do czystych wyparzonych słoików, tak by nie ubrudzić miejsca zakręcania wieczka. Jeśli brzegi wieczek nam się ubrudziły to należy je dokładnie wytrzeć. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st i zapasteryzować przez 15 minut. Gotowe słoiki wyjąć i odwrócić wieczkiem na dół i ułożyć na ściereczce. Gdy ostygną przełożyć w chłodne miejsce, gdzie czekają na użycie ich do pysznego obiadu. Wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 300 ml.


3 komentarze:

  1. uwielbiam cukinię w takiej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pikili jeszcze nigdy nie jadłem i nie robiłem. Mam cukinie to widzę że szkoda czasu i trzeba wypróbować ten przepis dam znać jak wyszły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każ czekać! Jak wyszły?

      Usuń