środa, 20 sierpnia 2014

Muffinki z jeżynami

Póki są trzeba korzystać... jeżyny bo o nich mowa.. tym razem w odsłonie muffinkowej. proste, szybkie babeczki z jeżynami, ale wy możecie dodać takie owoce leśne jakie akurat macie, świetnie sprawdzą się maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Zapraszam.


Muffinki z jeżynami
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 4 łyżki masła roztopionego 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 
  • ok 2 szklanek jeżyn  
  • około 2 do 3 łyżki cukru brązowego do posypania wierzchu


Rozgrzać piekarnik do 180 st.  Papilotki włożyć do blaszki na muffinki.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. W oddzielnej dużej misce roztrzepać przez 20 sekund jajko. Dodać 1 szklankę cukru pudru i ubijać energicznie aż masa zgęstnieje. Około 30 sekund. Powoli dodawać ostudzone masło cały czas ubijając masę jajeczną. Dodać ekstrakt waniliowy i śmietanę,  wymieszać. 
Następnie dosypać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jeżyny i ostrożnie wszystko raz jeszcze wymieszać. 
Łyżką nałożyć ciasto do papilotek do 3/4 wysokości. Wierzch posypać szczyptą cukru brązowego.
Piec przez około 30 do 35 minut, aż babeczki są lekko rumiane i sprężyste w dotyku, a wykałaczka wychodzi z nich czysta. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.  




Jeżyny 2014

8 komentarzy:

  1. Świetne muffinki, jeżyn w tym sezonie jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki, chyba wypróbuję, bo Twoje wyglądają pięknie, a jeżyn mam w tym roku pod dostatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś pierwsze swoje muffinki. Akurat padło na Twój przepis. Wyszły bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń