poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Hamburgery wg Julii Child z grilla

Kolejny przepis Julii wzięty na tapetę to hamburgery. Jej recepturę ograniczam tylko do przygotowani samego mięsa, dodatki to inwencja każdego z was. Jej hamburgery różnią się dodaniem śmietany do mięsa, zamiast jak w większości przepisów musztardy. Myślę, że ma to wpływ na smak i soczystość hamburgerów. Polecam.




Hamburgery wg Julii Child z grilla
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 łyżeczki śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz świeżo mielony do smaku
dodatki:
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • pomidory koktajlowe
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 ogórki konserwowe (u mnie musztardowe)
  • czerwona papryka
  • sos majonezowy lub do hamburgerów
  • łyżeczka oleju
Mięso wymieszaj w misce ze śmietaną, solą i pieprzem i starta cebulą. Uformuj 4 hamburgery i obtocz je w mące, strzepnij nadmiar. Wg Julii mąka zapobiega obkurczaniu się mięsa a mięso ma lepszy smak.
Pomidory pokrój w pasterki, ogórki i paprykę w słupki.
Rozgrzej grilla, posmaruj go olejem, połóż hamburgery i grilluj je po około 4 minuty z każdej strony. Jeśli smażysz na patelni to rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju i usmaż hamburgery.
Bułki przekrój, podgrzej na suchej patelni lub podgrilluj. Spody bułek polej sosem, ułóż ser, hamburgery, plasterki pomidora, kawałki papryki i ogórka, ser i wierzchnią część bułki.



Grillowanie 2014Lato 2014 w kuchni z Julią Child


6 komentarzy: