niedziela, 10 sierpnia 2014

Biała kiełbasa domowa z grilla

Od wielu dni trwa pogoda idealna na grilla, dlatego zapraszam na przygotowanie swojej domowej kiełbasy z grilla. To wcale nie jest trudne, wystarczy trochę mięsa, jelita, maszynka i chęci.. a można cieszyć się własną, pyszną białą kiełbasą z grilla. Bez żadnych podejrzanych dodatków. Cieszmy się przysmakami z grilla póki sezon i pogoda trwa.


Biała kiełbasa domowa z grilla
  • 2 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg surowego boczku
  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg podgardla
  • główka czosnku
  • opakowanie majeranku
  • 2-3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 70 g soli morskiej
  • ok 3 szklanek wody przegotowanej ostudzonej
  • jelita wieprzowe solone
  • opcjonalnie 3 łyżki papryki czerwonej (np. wędzonej)



Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa o średnich oczkach. kolendrę utrzeć w moździerzu. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem, dodać do mięsa razem z majerankiem i kolendrą. Wlać przegotowaną, ostudzoną wodę i dokładnie wyrobić masę przez kilkanaście minut. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Do części mięsa można dodać paprykę mieloną dzięki czemu uzyskamy kiełbasę paprykową. 

Jelita zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Wypłukać z soli.  Jelita nałożyć na lejek do robienia kiełbasy nałożony na maszynkę do mięsa. Końcówkę jelita zabezpieczyć na końcu wiążąc z zapałką. Mięso nakładać do maszynki i napełniać jelita, pilnując aby nie nadziewać ich zbyt ściśle, bo mogą pęknąć w trakcie nakładania i podczas gotowania. Kiełbaski oddzielać od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Odstawić na 1h żeby kiełbasa lekko podeschła.

Rozpalić grilla, ułożyć kiełbasę w koło i grillować przez kilkanaście minut do zrumienienia. 



Grillowanie 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz