piątek, 11 lipca 2014

Żeberka w mielonej kawie z grilla

Ten przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa.
A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu


Żeberka w mielonej kawie z grilla
  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
marynata:
  • 1,5 łyżki mielonej kawy
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką)
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej
  • łyżki pikantnego keczupu 
  • łyżka miodu
  • łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • ząbki przeciśniętego czosnku

Mięso pokroić na kawałki. Składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce, dodać żeberka, wymieszać tak żeby marynata dokładnie oblepiła mięso. Przykryć miskę folią i odstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia rozgrzać grill. Umieścić żeberka na rozgrzanym grillu, a do marynaty, która została w misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą mięso. Piec aż będą ciemnobrązowe, około 30-60 minut w zależności do typu grilla.




3 komentarze:

  1. Takiego sposobu na mięso nie znałam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :D

    Gratuluję udziału w warsztatach :)

    Do zobaczenia w piątek na miejscu :)

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

    OdpowiedzUsuń