Sernik z oreo

Sernik kojarzy mi się tylko z jednym smakiem z tradycyjnym sernikiem mojej mamy. Ale życie byłoby za nudne gdyby jeść tylko taką wersje, dlatego postanowiłam ostatnio zrobić coś nowego, sernik lekki, delikatny jak chmurka, z kawałkami oreo, oblany gorzką czekoladą. Wyszedł idealnie. Źródło



Sernik z oreo


ciasto:
  • 32 ciastka Oreo (20 ciastek na spód, 6 połamanych do środka, 6 na wierzch)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
wierzch:
  • 200 ml śmietanki 30% 
  • 100 g gorzkiej czekolady


Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Ciastka zmielić, wymieszać z masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki na czas robienia masy sernikowej. 

Twaróg, cukier zmiksować, dodać obie śmietany, wanilię ponownie zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na koniec wkruszyć połamane ciasteczka Oreo i delikatnie wymieszać. 
Masę serową wyłożyć do formy na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą, dzięki czemu w piekarniku wytworzy się para. Piec przez ok 40-45 min. Środek sernika powinien być lekko ścięty. Wyjąć, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę kremówkę, wymieszać, do uzyskania gładkiej jednolitej czekolady. Polać nią wierzch sernika. Pozostałe ciasteczka przekroić na pół i ułożyć na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce.





7 komentarzy:

  1. ja dopiero w tym roku przekonałam się do Oreo :), pięknie wygląda gratuluje wykonania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, niemal czuję smak tej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z oreo to dla mnie nowość,jednak warto spróbować;)
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłęd! :)
    Ten sernik musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger