poniedziałek, 14 lipca 2014

Pstrąg z grilla z kolorowym sosem

Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca". 
   


Pstrąg z grilla z kolorowym sosem

ryby:
  • 2-3 pstrągi (ok. 170 g jeden)
  • 2 ząbki czosnku
  • limonka sparzona
  • sól (opcjonalnie dla tych co nie mają diety)
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pęczek koperku
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki margaryny Optima Cardio
sos:
  • cebula
  • pomidor
  • ogórek
  • mała papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • liście świeżego tymianku


Pstrągi umyj, dokładanie odetnij płetwy i skrzela. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj sok z limonki, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, 3 łyżki wody. Koperek posiekaj, a cebule pokrój w piórka. Dodaj do marynaty, wymieszaj całość.  Na dno naczynia, w którym będą się marynować ryby wyłóż część cebuli z sosem. Część umieść we wnętrzu pstrągów. Pozostałą marynatą przykryj ryby, które wstaw do lodówki na co najmniej 2 h, a najlepiej całą noc.
Rozgrzej grilla elektrycznego lub patelnię grillową. Posmaruj dno olejem rzepakowym. Pstrągi ułóż na grillu lub patelni. Z wierzchu posmaruj 2 łyżkami rozpuszczonej margaryny Optima Cardio. Grilluj po 8 minut z każdej strony.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń